Ingyen ebédet kap több mint 26 ezer magyar diák

Országszerte 1200 iskolával bővítette a kormány az egykori meleg ebéd programban résztvevő tanintézmények számát. Ezek között 137 olyan iskola van, ahol magyar nyelven is folyik oktatás.

Összességében 26300 magyar tannyelvű osztályban tanuló gyermek fog az iskolában ingyen egészséges ebédet kapni – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

„Az új közoktatási törvény kimondja, hogy 2030-ig minden gyermek ingyen, egészséges ebédet fog kapni az iskolákban. Ez a folyamat most elindult, a mi dolgunk pedig odafigyelni arra, hogy a bővítések során egyre több olyan iskola kerüljön be a programba, ahol magyarul vagy magyarul is folyik az oktatás, hiszen ezek a diákok csak nekünk, csak az RMDSZ-nek fontosak” – fogalmazott Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár. 

Illusztráció forrása: Pixabay

A kormányhatározatot elfogadták, a következő lépés pedig, hogy a helyi önkormányzatok megszervezzék a gyermekek étkeztetését. A programba most bekerült iskolák listája ITT található.

Mint írtuk, országszerte több mint 450 000 gyermek kap minden nap ingyen meleg ételt vagy élelmiszercsomagot az iskolában. A kormány jóváhagyta szerdán az Egészséges étkezés programot. Az Egészséges étkezés a Meleg ebéd kísérleti programot váltja.

Romániában több mint 1,5 millió gyermek él szegénységben. Amint megírtuk, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet adatai szerint évente 35 ezer diák hagyja el az iskolát idő előtt, és mintegy 286 ezer 7-17 éves fiatal nem jár iskolába. Ugyanakkor úgy vélik, a meleg étel hiánya hosszú távon hatással van az iskolai lemorzsolódásra. Adataik alapján 2021-ben Romániában több mint 1,5 millió gyermek élt a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitéve. A jelenség sokkal erőteljesebb a vidéki területeken, mint a városi területeken: 2021-ben a nagyvárosokban 16,1%, a kisvárosokban és külvárosokban 30,7%, a vidéki területeken pedig 50,1% volt ez az arány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?