Tánczos Barna: Székelyföld volt, van és lesz is

Madéfalváról, a Siculicidium-emlékmű jelentkezett be élő videóban Tánczos Barna szenátor, aki éppen ott látta vendégül Marcel Ciolacu miniszterelnököt, aki egy nappal korábban Marosvásárhelyen a PSD megyei gyűlésén kijelentette: „Romániában soha nem lesz Székelyföld”. Az RMDSZ-es szenátor megmutatta neki, hol volt és hol van ma is az a Székelyföld, amely szerinte nem létezik.

A Hargita megyei szenátor közölte: a Siculicidium-emlékműnél látta vendégül Marcel Ciolacu miniszterelnököt egy nappal azután, hogy Marosvásárhelyen a kormányfő azt mondta, „Romániában soha nem lesz Székelyföld”.

????????|???????????? Székelyföld volt, van és lesz! Erről Marcel Ciolacu miniszterelnök is meggyőződhetett ma, akit a Siculicidium emlékműnél láttam vendégül. ???????? Ținutul Secuiesc a fost, este şi va fi! Astăzi la Siculeni, lângă monumentul Siculicidium, l-am avut ca oaspete pe domnul Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. De ce? În cursul zilei de ieri, la Târgu Mureș, într-un discurs despre toleranță, prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut o afirmație nefericită spunând că Ținutul Secuiesc nu va exista niciodată. Cu această ocazie l-am invitat și îi mulțumesc domnului prim-ministru că a acceptat invitația mea. Am avut ocazia să vorbim despre faptul că Ținutul Secuiesc există. A existat, există și va exista. Desigur, am vorbit și despre autonomie, pe care secuii au pierdut-o aici, la Siculeni, și pentru care au luptat atât de mult. Domnul prim-ministru consideră că nu va mai fi niciodată autonomie. Eu spun că nu ar trebui să deschidem o dezbatere pe acest subiect în 2024, în an electoral, pentru că astfel ajutăm doar partidele extremiste cum este AUR și partidul Sosoaca. Am convenit să continuăm colaborarea. Am reușit să îi ofer domnului prim-ministru două cărți. Un manual și o descriere în limba română privind istoria Ținutului Secuiesc, care evidențiază existența acestuia. Faptul că suntem aici, în Ținutul Secuiesc și că l-am putut avea ca oaspete, dovedește că Ținutul Secuiesc există. Și noi, maghiarii din Transilvania, secuii, locuitorii Ținutului Secuiesc, suntem garanția că Ținutul Secuiesc va exista. Așteptăm cu drag prim-ministrii României, în Ținutul Secuiesc, pentru ca să le arătăm ospitalitatea secuiască.

Közzétette: Tánczos Barna – 2024. február 24., szombat

Tánczos Barna hangsúlyozta, a Maros megyei PSD gyűlésén elhangzott, egyébként a toleranciáról szóló beszédében Marcel Ciolacu egy „félresikerült mondattal” azt mondta, hogy Székelyföld nem fog létezni soha. „Ennek apropóján hívtam meg és köszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy elfogadta meghívásomat. Beszélhettünk arról, hogy Székelyföld létezik, létezett, és létezni is fog. Természetesen szó esett az autonómiáról is, amelyet épp itt veszítettek el a székelyek Madéfalván. A miniszterelnök út úgy tudja, hogy többet soha nem lesz székely autonómia. Én azt mondom, hogy erről 2024-ben, választási évben ne nyissunk vitát, mert ezzel csak a szélsőséges AUR-nak és Șoloaca pártjának segítünk” – fogalmaz videóüzenetében Tánczos Barna.

A szenátor elmondta, a miniszterelnökkel abban maradtak, hogy folytatják az együttműködést. Ugyanakkor közölte, két könyvet adott át a kormányfőnek: egy tankönyvet, illetve egy Székelyföld történelméről szóló román nyelvű kötetet, „amellyel bizonyítjuk, hogy Székelyföld volt. „Az, hogy itt vagyunk Székelyföldön, itt vendégül láthattuk, az azt bizonyítja, hogy Székelyföld van. És mi, az erdélyi magyarok, a székelyek vagyunk a garancia arra, hogy Székelyföld lesz is” – jelentette ki Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?