Ciolacu: ez a költségvetés a romániaiaké, nem a politikusoké

A költségvetés a román állampolgároknak készült, nem a politikusoknak – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, miután a parlament szerdán elfogadta az államháztartási törvény tervezetét.

Ciolacu megköszönte a tervezetre adott szavazatokat, külön kiemelve a nemzeti kisebbségek csoportját és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget – írja az Agerpres.

Fotók: Agerpres

„Nagyon köszönöm a szavazatukat, nagyon köszönöm a kisebbségek csoportjának, nagyon köszönöm az RMDSZ frakciónak. Ez a költségvetés a román állampolgároké, nem a politikusoké. Ez a költségvetés a fejlesztéseket célozza, fedezi a beruházásokat, amelyek – akárcsak idén – nagyobbak lesznek, mint a fogyasztás. Végül, de nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani koalíciós kollégáimnak, különösen Nicolae Ciucă elnök úrnak” – mondta Ciolacu.

A miniszterelnök hozzátette, szükségtelen a Florin Roman liberális párti képviselő által javasolt módosítás, amely azt szavatolta volna, hogy jövőre nem lesznek adóemelések.

„Az én szavam és Nicolae Ciucának a szava elég biztosíték, hogy jövőre nem emelkednek az adók” – mondta Marcel Ciolacu.

Drulă: az államháztartás jövő évi tervezete hazugságra alapul

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát szövetség (USR) elnöke szerdán kijelentette, hogy a 2024-es állami költségvetés „hazugságra alapul”.

A parlamentben felszólaló politikus közölte, hogy az USR képviselői és szenátorai a jövő évi büdzsé tervezete ellen szavaztak.

„Ez a költségvetés hazugságokra épül. Ez már a második egymást követő év, hogy önök túlbecsült bevételekkel és alulbecsült kiadásokkal készítik el a költségvetést. Legalább 40 milliárd lejes a lyuk, 130 milliárd lejes a költségvetési hiány - ezek az önök által javasolt költségvetés koordinátái. Ez a kormány hazugságokkal operál” – üzente a kormánypártoknak az ellenzéki pártelnök.

Az USR vezetője felrótta a kormánynak, hogy a forradalom óta először nem hajtott végre költségvetés-kiegészítést. A hátsó szándéka szerint a koalíciónak az, hogy ne kerüljön felszínre az „államháztartás katasztrofális állapota”.

„Önök félnek a felelősségtől. A romániaiaknak nehezebb dolguk lesz amiatt, ahogy önök bánnak Romániával és az ország pénzügyeivel, de Románia ezt túl fogja élni. Még egy kicsit várnunk kell, amíg eltávolítjuk önöket a hatalomból, és visszatereljük az országot a helyes útra. Ezen a költségvetéssel lesz még mit kiigazítani, de ezt igazi hazafisággal, igazságra és a felelősségvállalásra alapozva fogjuk megtenni” – mondta Drulă.

Florin Roman: sok hazugság elhangzott a büdzséről, de ezeket mind megcáfolták

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője kijelentette, hogy „sok hazugság elhangzott” a 2024-es államháztartási törvényről, de ezeket mind megcáfolták.

Roman azt mondta, az egyik ilyen hazugság az, hogy új adókat és illetékeket fognak bevezetni. „Nem, nem lesznek új adók és illetékek 2024-ben” – nyomatékosította a képviselő.

A másik hazugság a költségvetéssel kapcsolatban az, hogy nem lesz pénz beruházásokra, noha valójában a GDP 7,1-7,2 százalékát beruházásokra különítik el – folytatta a politikus.

Az is hazugság, hogy nem lesz keret a nyugdíjakra, a valóságban nőni fog a nyugdíjrendszer második pillére. „Senki nem fog hozzányúlni, amíg a PNL kormányon van” – ígérte Roman.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?