Végre jóváhagyta a kormány az Egészséges étkezés programot – 1200 tanintézet szerepel a listán

Több mint 450 000 gyermek kap minden nap ingyen meleg ételt vagy élelmiszercsomagot az iskolában. A kormány jóváhagyta szerdán az Egészséges étkezés programot.

Az elfogadott listán több mint 1200 romániai iskola szerepel, ezekben több mint 450 000 gyermek kap minden tanítási napon meleg ételt vagy élelmiszercsomagot. Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint az intézkedés több százezer családból származó gyermekeknek segít, és az iskolai lemorzsolódás csökkentését eredményezi.

A kormány 2024-ben több mint 1 milliárd lejt különített el a programra. Az Egészséges étkezés a Meleg ebéd kísérleti programot váltja.Illusztráció: Pexels

Romániában több mint 1,5 millió gyermek él szegénységben. Amint megírtuk, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet adatai szerint évente 35 ezer diák hagyja el az iskolát idő előtt, és mintegy 286 ezer 7-17 éves fiatal nem jár iskolába. Ugyanakkor úgy vélik, a meleg étel hiánya hosszú távon hatással van az iskolai lemorzsolódásra. Adataik alapján 2021-ben Romániában több mint 1,5 millió gyermek élt a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitéve. A jelenség sokkal erőteljesebb a vidéki területeken, mint a városi területeken: 2021-ben a nagyvárosokban 16,1%, a kisvárosokban és külvárosokban 30,7%, a vidéki területeken pedig 50,1% volt ez az arány.

Romániai Szabad Európa Rádió  cikke szerint, havonta közel 100 millió lejt takarít meg a kormány azzal, hogy az óvodások és iskolások étkeztetési programjai késlekednek, beleértve a tej-kifli programot is. Mint írták, minden héten, amikor nem kínálnak meleg ételt a gyerekeknek, a kormány 10 millió lejt spórol meg a költségvetésben. Ugyanakkor, amikor nem biztosítja a gyümölcsöt-zöldséget-tejet-kiflit, 12,5 millió lejt takarít meg. Összességében minden héten, amikor a tanulóknak talán üres marad a gyomruk, a kormány 22,5 millió lejt nyer.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?