Híres kolozsváriak múzeuma: nem tudni, hogy lesz-e köztük magyar személyiség

Néhány napja jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, hogy aláírta az építési engedélyét annak a leendő múzeumnak, amely neves kolozsvári személyiségeknek állít majd emléket. Mint kiderült, a múzeum személyiségeinek kiválasztása kapcsán a polgármester nem egyeztetett az RMDSZ-frakcióval, így nem lehet tudni, hogy magyar személyiségek is helyet kapnak-e majd. „Természetesen saját javaslataink is lesznek, de ezt egy széleskörű konzultáció fogja megelőzni” – nyilatkozata a Maszol kérdésére Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.

A bejelentés szerint az új múzeum a Deák Ferenc (Eroilor) utca 17. szám alatt kap majd helyet, ahol többek között olyan tárgyakat állítanak ki, amelyek a kolozsvári Bartolomeu Anania ortodox érsek, Dumitru Fărcaș tárogatóművész, Emil Racoviță barlangkutató, biológus, valamint sok más személyiség kelléktárából származnak. A tervek szerint a múzeumban a klasszikus és a digitális kiállítási formákat ötvözik majd, így nemcsak a híres személyiségek egyes tárgyait állítják ki, hanem multimédiás eszközökkel be is mutatják őket.

A szerző felvétele

A múzeum közel 100 négyzetméteres területet foglal majd el, és a munkálatok a becslések szerint egymillió euróba kerülnek. A tervek szerint több mint 400 helyi személyiség – írók, történészek, művészek, tudósok, kutatók és feltalálók – nyomtatott, multimédiás, digitális és fizikai kiállítási tárgyait tartalmazza majd, és a látogatók VR-szemüvegek és audio idegenvezetés segítségével, vagy személyes eszközeiken férhetnek hozzá a személyiségekről és helyi történelemről szóló információkhoz. Az ígéretek szerint az információk öt nyelven (románul, angolul, franciául, magyarul és németül) lesznek elérhetők. A fentebbi információk alapján az tűnik ki, hogy a kolozsvári elöljáróságnak nagyon is határozott elképzelése van arró, mit és hogyan szeretne megvalósítani, ugyanakkor továbbra is kérdéses az, hogy kik és milyen feltételek szerint választják ki azokat, akiket bemutat majd a leendő állandó tárlat.

Arról, hogy a múzeum mikor készülne el, még semmit nem lehet tudni, ahogy arról sem, hogy kik azok a híres kolozsvári személyiségek, akik bekerülnek a kiválasztottak közé. Oláh Emesét, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét arról kérdeztük, hogy milyen feltételek alapján választják ki személyiségeket, illetve hogy ki dönt ebben a kérdésben. Ugyanakkor arra is rákérdeztünk, hogy kik azok a híres kolozsvári magyarok, akik biztosan helyet kapnak a múzeumban? Megkeresésünkre Oláh Emese annyit mondott, „nagyon keveset tudnak” még a projektről, ebben a kérdésben az RMDSZ-frakcióval nem egyeztetett a polgármester. „Természetesen saját javaslataink is lesznek, de ezt egy széleskörű konzultáció fogja megelőzni” – válaszolta a Maszolnak az alpolgármester.

Kérdéseinket a polgármesteri hivatal sajtóosztályára is elküldtük, írásos válaszukban azt közölték: „az építészeti és tervezési szolgáltatások nyújtását követően a Deák Ferenc (Eroilor) utca 17. szám alatt helyet kapó múzeum dokumentációját a projekt kivitelezésére szakosodott osztályhoz nyújtották be, ezt követően pedig a tartalmi rész megvalósítása is véglegesül”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?