Idősotthonok: az EB-hez fordult az USR

Az Európai Bizottsághoz fordult a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az Ilfov megyei idősotthonokban elkövetett kegyetlenségek kapcsán.

A párt kedden közleményben jelezte, hogy europarlamenti képviselőjük, Vlad Botoș hivatalos levelélben tájékoztatta Didier Reynders, igazságügyi biztost és Vera Jurovát, az EB alelnökét a romániai szociális intézményekben tapasztalt súlyos problémákról. A képviselő azt kéri, hogy indítsanak eljárást annak érdekében, hogy az emberi jogokat és a fogyatékkal élők jogait betartsák az országban.

Fotó: Európai Bizottság

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen embertelenségek történjenek olyan idősotthonokban, amelyek szerződésben állnak az állammal. Az időseink megszenvedik az igazságtalan nyugdíjrendszert, most pedig azok, akik képtelenek gondoskodni magukról, még azzal a félelemmel is együtt kell éljenek, hogy olyan otthonba kerülhetnek, amelyeket ilyen szörnyek vezetnek” – idézte az EP-képivselőt a közlemény. Botoș szerint sürgősen meg kell oldani ezeknek az otthonoknak a megfigyelését, és úgy véli, hogy európai szintű közbelépésre is szükség lenne. „Ez plusz garanciát jelentene az idős személyek biztonságára” – vélekedett.

Az Ilfov megyei idősotthonokban elkövetett rémségek nyomán, mint ismeretes, országszerte vizsgálatokat tartanak. Marcel Ciolacu kedden a fogyatékkal élők jogainak védelmére hivatott országos hatósághoz küldte ki a kormányfői ellenőrzőszervet. Az intézmény vezetőségét, mint beszámoltunk róla, már menesztették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?