Idén is „együtt” – háromhetesre bővült a Festum Varadinum

„Együtt!” jelszóval szervezik idén a Festum Varadinumot, merthogy harmincegy éve együtt indultak, együtt szervezik és együtt is töltik az immár három hetesre bővült nagyváradi fesztivált – magyarázta csütörtökön Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke amikor Meleg Vilmos, a Varadinum Alapítvány elnöke és a diákprogramokért felelős Kéry Hajnal társaságában előzetest adtak az idei programsorozatból.

Idén a szokottnál korábban, április 28-án kezdődik és május 19-ig fog tartani. Meleg Vilmos szerint az esemény kinőtte magát a Bihar megyei közösség legnagyobb rendezvényévé, emiatt is csatoltak immár hivatalosan is hozzá egy hetet az eseményekhez. Kiemelte, bár március végéig még várnak programajánlatokat civil szervezőktől, már most sokszínűnek ígérkezik az esemény.

Ami nem meglepő, hiszen ahogyan Szabó Ödön mondta, 75-en szerveznek programokat a Festum Varadinum égisze alatt és úgy véli, hogy idén is elérik számban a tavaly felvonultatott 250 programmennyiséget. Kitolták ugyan az időtartamot három hétre, de ez nem jelenti azt, hogy szellősebb lesz, de nem is az a céljuk, hanem az, hogy mindenki találjon magának valami kedvére való programot.

Fotó: RMDSZ

„110 évvel ezelőtt a pápa búcsújárási jogot adott Nagyváradnak, a Bazilikának, egy külön, önnáló Szent László ünnep megülésére. A Festum Varadinum immár több mint 30 éve ehhez a dátumhoz kötődik. Mivel annak idején a pápa ezt egy mozgó dátumhoz, a Húsvéthoz kötötte, ezért a Varadinum is mozog, egy periódushoz kötődik. A mostani a legkorábbi dátumok egyike. Ilyen hamar általában nem szoktunk kezdeni” – emlékeztett Szabó Ödön. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a fesztivál első hete egybeesik majd a görög-keleti felekezetek nagyhetével, emiatt a többség iránti tisztelet jeleként a Varadinum első hetée nem tervesztek nagy szabadtéri rendezvényeket, hanem elsősorban egyházi, kulturális események lesznek. „Nagyon fontos üzenet a mi részünkról. Szeretnénk tapasztalni viszonzásként is néha” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy vegyes környezetben a helyi néphagyomány szerint például nem dolgoznak egymás ünnepein.

Minden korosztályt megszólítanak

A fellépőket még nem jelentették be, de azt hangsúlyozták, hogy idén is igyekeznek majd minden korosztályt megszólítani. Tartottak korábban egy közvéleménykutatást arról, hogy a helyiek milyen zenekarokat láttnának szívesen. Több százan válaszoltak a kérdésekre, a top 3-as „listáról” pedig kettőt sikerült leszerződtetniük az idei Festum Varadinumra.

Szabó Ödön a fesztivál stabilitását hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy azt még a koronavírusjárvány idején is megszervezték. Mindig próbálnak viszont újítani, így például idén a biciklisekre fókuszálnak, a Festum on Bike című projektjük révén. Lesz viszont ismét filmfesztivál, és egyesztetés alatt áll a színházi fesztivál is, ugyanakkor a sportprogramok sem maradnak majd ki a felhozatalból.

Részleteket egyelőre nem árultak el, Meleg Vilmos viszont elöljáróban kiemelte, hogy mivel most korábban kezdődik az esemény jó lehetőség arra, hogy megemlékezzenek majd Nagyvárad szülöttjéről, Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőről, a Várgalériában pedig Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész kiállítását nyitják majd meg Szent László témakörben. Kisvárda ugyanis szintén Szent László városa, Meleg Vilmos pedig reméli, hogy a Varadinumra sikerült majd elhozniuk onnak Szent László kűrtjét is.

Fotó: RMDSZ

Partnereik közül Debrecenre továbbra is számíthatnak, ugyanakkor pénzügyi támogatás terén Magyarország ismét hozzájárul a szervezéshez, és reményeik szerint a váradi és a Bihar megyei önkormányzatok is legalább a tavalyi szinthez mérten finanszírozzák majd az eseménysorozatot.

„Utánpótlásnevelés” fesztiválosan

Kéryi Hajnal fontosnak tartja, hogy a diákság ne csak részvevője legyen a Festum Varadinumnak, hanem vállaljon aktív szerepet. Az iskolák mutassák meg mire képesek, a diákok is szervezzenek eseményeket, mondta. Ezen a téren nagyon fontosnak tartja a Majálist, ahol minden iskola megmutatkozik, és immár az óvodások is csaltlakoznak és várudvarra tervezett programsorozathoz. „Reméljük, hogy minél színesebb lesz” – mondta Kéry.

Szabó ugyanakkor kiemelte, hogy nagyszámú, legalább 150 fős önkéntes civilek is segédkeznek. Szerinte ez azt jelenti, hogy a fiatalságnak is szereti ezt a fesztivált. „Jó lehetőség, hogy kinevelődjön az a generáció, amúgy majd a jövőben továbbviszi a rendezést” – mondta. Érdeklődésünkre felidézte, hogy jómaga diáként érkezett Váradra amikor a Festum Varadinum indult és ő is önkéntesként vett részt a szervezés során.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?