Hülyének nézzük az EU-t: uniós pénzekből lendítenék fel az idegenforgalmat a kiszáradt tónál

Egy szemetes, kopár tómeder az egyik központi eleme az uniós pénzből finanszírozott, 2,4 millió eurós beruházásnak.

A Bihar és Hajdú-Bihar határon átnyúló természeti örökségének megőrzése és védelme című pályázattal nyert 2,4 millió eurós finanszírozást 2018-ban Váradszentmárton a határon átnyúló Interreg program keretében. A pályázatot a püspökfürdői termálvizű tóra és a váradiak által kráterként emlegetett betfiai zsombolyra építették, lévén mindkettő természetvédelmi terület.Elegáns villanyoszlopok világítják majd meg a cigánysorra vezető ösvényt | A szerző felvétele

„Ezen projekt révén szeretnénk mindkét védett területet megőrizni. A tóhoz csinálunk egy utat, bekerítjük a védett területet, létrehozunk egy hidat és kialakítunk egy parkolót” – nyilatkozta korábban Cristian Laza szentmártoni polgármester. Ez gyönyörűen hangzik, de van egy  szépséghibája: a termálvizű tó hosszú évek óta nem létezik, a helyén csupán a kiszáradt medret találja a látogató, a közepén egy szennyes pocsolyával.

Az 1932 óta természetvédelmi területnek számító tó a hévízi tündérrózsa (Nymphea Lotus var. Thermalis) és egy-egy endemikus hal-, illetve csigafaj, a pirosszemű kele és a bordás homorcsa élőhelye volt. A vízszint 2011-ben kezdett el észrevehetően csökkenni, 2014 volt az első év, amikor a tündérrózsa nem nyílt. A tó kiszáradását az illegális furatok okozták, melyeken keresztül panziók és magánházak tucatjai szivattyúznak ki a mélyből a megengedettnél sokkal több termálvizet, ami ellen az illetékes hatóságok, köztük a váradszentmártoni önkormányzat a mai napig nem lépett fel.

„A tó nem hozzánk tartozik, hanem az Ásványi Források Országos Ügynökségéhez (ANRM). Tanulmányokat készítenek, hogyan lehetne életre kelteni a tavat, ami csak az egyik eleme a pályázatnak” – magyarázkodott a polgármester a Maszolnak.

Kilátó, kis késéssel

A beruházást április 30-ig kellett volna befejezni, azonban egyelőre látótávolságban sincs a vége. A tó környéke lehangoló, gondozatlan és szemetes, a tönkretett természetvédelmi területet egy régi, ronda kerítés veszi körül, parkolónak, a tó felett átívelő hídnak nyoma sincs. Ez utóbbit nem is volna értelme megépíteni, hacsak nem azt szeretné bemutatni az önkormányzat a látogatóknak, milyen gyászos következményekkel jár a természet kizsigerelése.

A pályázat egyetlen látható eredménye, hogy elegáns, modern villanyoszlopokat állítottak fel a tómeder közelében húzódó, a szomszédos Rontó falu cigánysorára vezető ösvény mentén, egyelőre díszként, égők ugyanis nincsenek bennük. Egyébként az egész Püspökfürdő fel van túrva, inkább kelti építőtelep, mint üdülőhely benyomását, azonban semmi jele nincs annak, hogy jelenleg ott érdemi munka folyna.Ha lassan is, de épül a kilátó a Somló-hegyen | A szerző felvétele

A beruházás másik központi eleme egy új kilátó építése a közeli, Betfia falu fölé magasodó Somló-hegyre, a zsomboly közelébe. Erre 875 ezer lej jut, áfa nélkül, a pályázat összegéből. A polgármester tavaly szeptemberre ígérte az objektum befejezését, amiből természetesen semmi sem lett.

A 12 méter magas kilátó kb. 90 százalékban készült el, a lépcsők és a védőkorlátok egy részét kell még felszerelni, s befejezni a fémszerkezet lefestését. A tornyon 3, 6 és 9 méteres magasságban alakítottak ki kilátókat, az alsó szintre már most is fel lehet mászni. Ennek a megépítése értelmes fejlesztés, a környék a váradiak kedvenc kirándulóhelye, ahonnan pompás kilátás nyílik a vidékre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?