Hit, összefogás, közösség – Átadták a felújított bonyhai Bethlen-kastélyt

Felavatták a Maros megyei Bonyhán található Bethlen-kastélyt, melyben a reformátusok ikonikus nőalakja, Árva Bethlen Kata is született. Az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában lévő kastélyt a Nőszövetség fogja működtetni. Az ünnepségen igét hirdetett Kató Béla püspök, a köszöntőbeszédek után pedig lehetőség nyílt rá, hogy a közel 5000 egybegyűlt csoportonként végigjárhassa a régi pompájában tündöklő kastélyt.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a rendezvényen úgy fogalmazott, a mai nap nem egy puszta reflexió, hanem az önátadás pillanata, hiszen beteljesült valami, amit talán még most sem hiszünk el egészen. A bonyhai Bethlen-kastély az egyetlen kastély, amely az egyházkerület tulajdonában van. Tíz éve dolgoznak rajta, hogy visszaadják régi fényét, és ez most teljesült. Mint a püspök fogalmazott, ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy hálát tudjunk adni, mert „aki képes hálásnak lenni, az nem csak önmaga körül forgolódik”. Hálásnak kell lennünk azért, hogy egy családba, ebbe az egyházba és ebbe a nemzetbe születhettünk bele, de a közösségi öröm mindig csak akkor valósulhat meg, ha mindenki a maga helyén teszi a maga dolgát.

Fotó: MTI

Az igehirdetés után elsőként Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke köszöntötte a közel 5000 egybegyűltet Erdély minden pontjáról. Mint mondta, a kastély 2013-ban történt átvétele után sokan megkérdőjelezték a döntésüket, és feltették a kérdést, hogy miért vettek ekkora terhet a vállukra, miért is kellett ez a kastély a Nőszövetségnek. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a kastély nem „kellett”, hanem ajándékba kapták, melyet első perctől nem teherként, hanem misszióként fogtak fel. Az álmok megvalósulása azonban nem egyszerű folyamat. A közösségi összefogásnak és a Magyarország kormányának hála most lezárult egy korszak, és kezdődik egy új, amely épp a múltról fog tanúskodni. Mint mondta, a munka nem ért véget. Újabb tervezési folyamatok következnek, hogy megtöltsék a helyet tartalommal, ezáltal még több új érték születhessen.

A kastély átadási ünnepségén részt vett Bethlen Julianna grófnő, aki mindenekelőtt háláját fejezte ki, hogy családja ősi fészkét így láthatja. Mint mondta, a kommunizmus idején ő és testvére, Bethlen Fruzsina külföldre emigráltak, ám a rendszerváltás után, a restitúciós törvény megszületésekor mindent megtettek azért, hogy visszakapják államosított kastélyukat. Mindez 2008-ban sikerült is, az épületet pedig az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozták. Bethlen Julianna grófnő úgy fogalmazott, hogy álljon itt ez a kastély régi pompájában, és hirdesse a Bethlen család mindennél erősebb hazaszeretetét.

Fotó: Kiss Gábor

A köszöntőbeszédek sorát Jors Alin, Bonyha polgármestere folytatta. Mint mondta, ez, amiért ilyen szép számban összegyűltünk, egy meghatározó vallási, kulturális és történelmi esemény. Kiemelte, hogy a kastély a környék legfontosabb helye lett, és a község hálával tartozik a Református Egyházkerületnek, amiért ilyen szépen rendbe rakta. A polgármester egy köszönő és elismerő oklevelet is átadott Kató Béla püspöknek.

„Amikor ezeket az épületeket felújítjuk, tulajdonképpen a nemzeti identitásunkat is megerősítjük” – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Mint köszöntőbeszédében hangsúlyozta, közel 5000 szerencsés ember élheti át ezt a pillanatot, ám a szerencséhez rengeteg munkára és áldozatra is szükség volt. Kiemelte, hogy az egyházkerület jó gazdája a rábízott örökségeknek, hiszen az elmúlt években számos templomot restauráltak, és most ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező, református jelentőséggel is bíró kastélyt mentették meg. Kelemen Hunor kiemelte, hogy a kommunizmus kivérezette a magyarokat, ám a hit, a közösség és az összefogás megvédett minket. Ha képesek vagyunk sérelmeinket kis időre zárójelbe tenni, láthatjuk, hogy az elmúlt évtizedek az intézményalapítás, újraalapítás, építés és megerősítés évtizedei voltak. A bonyhai Bethlen-kastély tökéletes példája annak, hogy lehet, ha van hit, összefogás és közösség.
Fotó: MTI

Nagy János, a magyar Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket Magyarország kormánya nevében. Egy Margaret Thatcher idézettel nyitotta beszédét, miszerint „a politikában, ha azt akarod, hogy valamiről beszéljenek, szólj egy férfinak, ha azt, hogy valamit elvégezzenek, egy nőnek.” Az államtitkár kiemelte, hogy bár ez viccesen hangozhat, a nők szerepe a Bethlen-kastély felújításában hatalmas. Két hét alatt 6500 aláírást gyűjtöttek össze, és Magyarország Kormányának nem is volt kérdés, hogy ennyi ember akarata nem lehet hiábavaló. Hangsúlyozta, hogy a nők szolgálata az egyházzal egyidős, mindig nagyon fontos szerepük volt. Mint fogalmazott, egy kis darab magyar történelem lett megmentve ezen a helyen, és biztos benne, hogy ez a lehető legjobb kezekben van.

A köszöntőbeszédek sorát Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke zárta. Mint mondta, az Úr időről-időre munkatársává tesz minket, hogy a romlott falakat újjáépíthessük. Az egyház 450 éves erdélyi múltja során számtalanszor kellet valamit helyrehozzon, de az Úr mindig erőt adott hozzá. Hangsúlyozta, a bonyhai Bethlen-kastély régi fényének visszaadásával mindannyian gazdagabbak lettünk, hiszen a Bethlen család minden korban „a templom árnyékában keresett erőt a megmaradáshoz”. Méltatta Árva Bethlen Kata egyháztámogató szolgálatát, és hangsúlyozta, nem engedi el a nőszövetség kezét, továbbra is társuk akar lenni, hiszen valamit nem elég megszerezni, meg is kell tudni tartani, ami gyakran jóval nehezebb.

Fotó: Kiss Gábor

Az ünnepi beszédeket az erre az alkalomra készült kiadvány a Tisztességes hírnév, örökös vagyon bemutatása követte Tanászi Árpád, a könyv szerkesztőjének tolmácsolásában.

A könyvbemutatót követte a kastély ajtóinak ünnepélyes megnyitása. A nemzeti színű szalag elvágása után az egyházi képviselők, valamint a meghívott vendégek léptek be először a felújított kastélyba, majd csoportonként minden érdeklődőnek lehetősége nyílt végigsétálni az múltról tanúskodó, új falak között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?