Megnyitja kapuját a mezőzáhi Ugron-kastély

Az elkövetkező négy hétvégén megnyitja kapuját a mezőzáhi (Zau de Câmpie) Ugron-kastély. Az 1900-as évek elején épített, patinás épületben az AntePortum Egyesület kalauzolja az érdeklődőket.

Fotó: Kastélyerdélyben.ro/archív felvétel

Az egyesület Facebook-bejegyzése alapján a Maros megyei településen Ugron István építette a kastélyt. Ugron diplomata volt, aki több mint 32 éven át bejárta a világot. Dolgozott Törökországban, Egyiptomban, Olaszországban, Amerikában és Oroszországban is. „Egyesek úgy gondolták, azért épített egy romantikus szépségű kastélyt az első világháború előtt, hogy egy francia kisasszonynak bizonyítsa szerelmét. Mások szerint az orosz cár leánya volt kiszemelve arra, hogy mezőzáhi úrhölgy váljon belőle. Bármi is az igazság, Ugron István végül soha nem nősült meg, de kastélya ma is áll és végre megnyitja kapuit a látogatók előtt” – olvasható az egyesület közleményében.

Abban megjegyezték, Mezőzáh nagyjából egy órányi autóútra van Marosvásárhelytől és Kolozsvártól is. A hétvégén szervezett sétákon szakértő idegenvezető mutatja be a helyszínt, az építtető és a későbbi tulajdonosok történetét. Az első séta szeptember 17-én, 12 órától lesz. Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?