Hatodik járványhullám: a korlátozások már nem jelentenek megoldást

A koronavírus-járvány hatodik hulláma Romániát is elérte. Múlt héten 7500-nál is több új esetet azonosítottak, legutóbb pedig február 26-án jelentettek hétezernél több megbetegedést. Jelenleg az omikron BA.5 és BA.4 variánsa is jelen van az országban. A szakemberek szerint a Dél-Afrikában járványhullámot okozó BA.5 variáns az omikron eddigi legfertőzőbb alfaja. Dr. Fejér Szilárd kémikus-kutatót és dr. Vass Levente egészségügyi államtitkárt kérdeztük a hatodik hullám várható alakulásáról, valamint arról, hogyan védekezhetünk a megfertőződés ellen a nyaralási szezonban.

Fejér Szilárd szerint már rég elkezdődött a koronavírus hatodik hulláma, ugyanis az omikron BA.1 variánsa által okozott január–februári hullám után a BA.2 variáns is okozott egy kisebb hullámot, ami csupán 2–3 hétig tartott, és kevés új megfertőződéssel járt, ezért nem is tekintették járványhullámnak. „Most BA.5-ös variáns gyorsabb tempóban terjed, mint ahogy a BA.2-es csökkenne” – magyarázta a szakember.

Úgy véli, nem valószínű, hogy ismét olyan sokan megfertőződnek, mint a téli hullámban, amikor naponta több mint 40 ezer új esetet azonosítottak. „A lakosság nagy része már átesett a betegségen, emellett sokan felvették az oltást is, tehát nehezebben terjed a vírus, ugyanakkor ez a két új variáns képes újrafertőzni a januári hullámon (BA.1) átesett személyeket, de az oltások által biztosított immunitást is részben kikerüli” – véli. Hozzáfűzte: „most arra kell figyelni, hogy a januári hullámhoz képest hányan kerülnek kórházba. Ha elérjük ugyanazt a szintet, akkor valószínűleg az elhalálozási arány hasonlóan alakul a télen tapasztaltakhoz”.

Fotó: Agerpres/EPA

Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, sok fertőzöttel számolnak, körülbelül a harmadik, negyedik és ötödik hulláméhoz hasonló esetszámokra készülnek. Azonban tekintettel arra, hogy a tesztelési központok működését „nem szervezték meg olyan hatékonyan, valószínűleg sokan anélkül esnek át a betegségen, hogy tesztelték volna magukat. Elmondható tehát, hogy a számok nem tükrözik majd a valóságot”.

Az államtitkár kiemelte, ha nem lesz nagy az elhalálozási arány, akkor valószínűleg a média sem kapja fel a fejét a hatodik hullámra, tehát valószínűleg nem tudatosul az emberekben az, hogy egy járványhullám közepén vagyunk.

Emellett „a kórházainkban már felkészültek arra, hogy hogyan kell gyorsan átszervezni a rendszer működését az omikronos betegek fogadására. Tudni kell, hogy már tele vannak a fertőző osztályok, csak nem szerzünk tudomást róla, hiszen az egészségügyi rendszer helytáll, az orvoskollégák a kórházakban a legjobb tudásuk szerint oldják meg a felmerülő problémákat” – tette hozzá Vass Levente.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár vasárnap bejelentette, a minisztérium nem tervez korlátozásokat bevezetni, továbbra is csak ajánlások vannak érvényben. Vass Levente szerint az emberek az elmúlt két évben elsajátították az eszközöket, amelyek által védekezhetnek a koronavírus ellen.

„Ezeket a technikákat most kell alkalmazni. A kórházakban már kötelező a maszkviselés, emellett ajánlott a kézmosás, a távolságtartás. A megfertőződött embert azonnal tesztelni és izolálni kell, valamint a velük kontaktusba kerülteknek ajánlott, hogy 2–5 napig megfigyeljék, éreznek-e bármilyen tünetet” – hangsúlyozta. Továbbá az is fontos, hogy azok, akik kapcsolatba léptek koronavírusos beteggel, ne menjenek tömegrendezvényekre, esküvőkre, keresztelőkre, fesztiválokra, táborokba.

Fejér Szilárd kémikus-kutató szerint sem a korlátozások bevezetése lenne megoldás, hanem az emberek felelősségérzetének megerősítése. „Most mindenki eldöntheti, hogy mennyi rizikót hajlandó vállalni saját maga és a családtagjai egészségi állapotának megőrzéséért” – véli.

A kémikus-kutató a Maszolnak korábban elmondta: a több mint két éve kezdődött világjárvány még mindig nem tart az endemikussá válás szakaszában, azaz amikor a vírus szezonálisan helyi járványokat okoz. „Ez még mindig a pandémiás szakasz, még mindig erőteljes fertőzéshullámokat okoz, és elég rendesen leterheli az egészségügyet. Egyúttal elmagyarázta, akkor válik endemikussá a járvány, ha például pontosan kiszámítható, hogy egy őszi és egy tavaszi hullámot is okoz. Jelenleg viszont az új variánsok térnyerése idézi elő a hullámokat. „Senki nem tudja, hogy mikor válik endemikussá a járvány, hiszen nem előrelátható, hogy hogyan változik és mutálódik a vírus” – nyomatékosította.

Járványhullám és nyaralási szezon

Vass Levente szerint kifejezetten fontos, hogy amikor kiránduláskor vagy nyaraláskor önkiszolgálóba megyünk, esetleg svédasztalos étkezést választunk, mindig viseljünk maszkot az ételek közelében. Emellett reméli, hogy a vendéglátóegységek – tanulva az elmúlt két évből – megpróbálják megfelelő távolságba helyezni az asztalokat.

Illusztráció: Pixabay

„Azt ajánlom, hogy azokban az intézményekben, ahol nagyon fontos a jelenléti tevékenység, a cégvezetők próbálják ciklusokban, akár időeltolással megszervezni a munkaprogramot, így elkerülhetik a gócpontok kialakulását. Azt lehet mondani, hogy a következő időszakban mindenkinek a saját belátására van bízva a koronavírus elleni védekezés” – emelte ki.

A negyedik oltás segít

Továbbra is a háziorvosoknál lehet kérni a koronavírus elleni oltást, bár az államtitkár megjegyezte: ezt hibás döntésnek tartja. „Számtalan olyan eset van, hogy az oltást felvenni kívánó személyek még a családorvoson keresztül sem kapják meg azt a helyet, ahol elérhető az oltás. Ez nem csak a falvakra jellemző probléma, nagyvárosokban is megtörténik” – magyarázta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy azok az idősek, a szív- és tüdőbetegek, akik már több mint hat hónappal ezelőtt megkapták a harmadik oltást, vegyék fel a negyediket is. Az egészségügyi államtitkár szerint a koronavírus és az influenza elleni oltás képes megvédeni a veszélyeztetett kategóriába tartozókat attól, hogy a betegség súlyos lefolyású legyen, vagy akár halált okozzon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg