Használt étolajat is gyűjtenek ezentúl Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhelyen és a céhes város néhány környékbeli településén a Gosp-Com Kft. foglalkozik a hulladékgazdálkodással. A városi tanácsnak alárendelt cég ezentúl elhasznált étkezési olajat is begyűjt az erre kihelyezett speciális konténerekben.

A lefolyóba öntött étolaj a környezetre az egyik legkárosabb hatással bíró folyadék. A magyarországi Pannon-Víz internetes oldala szerint egyetlen csepp étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, ez pedig főleg most, szárazság idején megengedhetetlen.

A legnagyobb gondot a lakosság által elhasznált étolaj képezi, a cégek ugyanis általában szervezetten gazdálkodnak ezzel az anyaggal, nem kerül a lefolyóba. A lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe jut.

A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást képez. A csatorna emiatt előbb beszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt.

A rendkívüli dugulás elhárítása és a csatornajavítás az ingatlanon belül lévő házi szennyvízhálózaton és a közcsatornán egyaránt esedékes. Az sem megoldás, ha a háztartási szemétbe öntjük: nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élővilágot.

Ezt ellensúlyozandó, a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. új szolgáltatással bővíti tevékenységét: a város területén található lezárt hat darab hulladékgyűjtő szigetnél konténereket helyez ki, amelyekbe a használt étolajjal töltött, jól lezárt flakonok kerülnek.A cég lomtalanítási akciók során is gyűjtött már étolajat | Fotó: Gosp-Com Kft./Facebook

Zonda Balázs igazgató a Maszolnak elmondta: a vállalat rég gyűjti az étolajat, az időszakonként megszervezett lomtalanítási akciók keretében is volt lehetőség a leadásra, ugyanakkor a cég székhelyén mindig elfogadták.

A hat, étolaj gyűjtésére is alkalmas lezárt sziget a Margaréta, az Építők, a Hóvirág, a Szabadság és az Achim András utcában található, illetve a Millennium Park mögött. Zonda hozzátette: ez egy kísérlet, de hosszú távon azokon a szemétgyűjtő-szigeteken is lesznek konténerek, amelyek még nem zárhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?