Várostörténeti szempontból fontos évszámok kerültek a #Kézdi feliratra

Kezdetben néhányan ellenezték a #Kézdi betűkompozíciót Kézdivásárhely főterén, de a tapasztalat azt mutatja, a turisták és a városlakók is szívesen fotózkodnak előtte. A felirat egyféle hirdetményeszköz szerepét is betölti, jelzi, hogy milyen esemény zajlik épp a városban, most pedig a város idei fontos évfordulóit mutató számok kerültek fel rá.

Amióta kihelyezték, a virágvásárra utaló díszítés, illetve a Gyerkőcfesztivált reklámozó matricák kerültek a #Kézdi térplasztikára, amelyen most évszámok jelentek meg. Nem véletlenül, a céhes város ugyanis idén több kerek évfordulóval büszkélkedhet.

Az első kerek évforduló június 28-án volt, a város Kézdivásárhely megnevezése hivatalosan 1530-ban fordult elő először I. János király egyik levelében. A helység végleges megnevezését János Zsigmond fejedelem 1562. június 28-án Segesváron kelt levelétől számítják, azaz ennek 460. évfordulója van.

Leírások szerint a város helyén korábban a Praetoria Augusta nevű virágzó telep létezett. Azonban a település első okleveles említése 1407. november 24-i keltezésű, akkor Toriawasara (Torjavására) néven említik, ennek 2022-ben van a 615. évfordulója.A szerző felvétele

Mint a Torjavására név is mutatja, Kézdivásárhely kezdetben nem volt egyéb, mint a környék egyik településének, a ma négy kilométerre fekvő Torja község vására, és a főúri Apor család birtokából szakították ki. Felső-Háromszék vásáros helyeként Torjavására gyors fejlődésnek indult, egyre több iparos, kereskedelemmel és fuvarozással foglalkozó család telepedik le ide.

Élénk kézműipari és kereskedelmi tevékenysége mellett fejlődéséhez a központi hatalom is hozzájárult, a városiasodási folyamatot támogatva Luxemburgi Zsigmond király ennek az elképzelésnek volt a megszemélyesítője: ő a városi lakosság támogatását kereste. Ilyen megfontolásból emelt mezővárosi rangra több székelyföldi települést, többek között Berecket és Kézdivásárhelyt is.

A Földváron 1427. május 9-én kibocsátott királyi levélben Thorjavásárát mezővárosként említi, megadva ezzel ugyanazokat a kiváltságokat, amelyekkel Erdély más hasonló városai is rendelkeztek: a jogot országos és hetivásárok tartására, valamint széles körű önkormányzati jogot. 2022-ben ennek 595 éves évfordulója van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?