Hargita megye: 742 diák pótérettségizik

Kedden kizártak egy diákot Hargita megyében a pótérettségi első vizsgájáról, a román írásbeliről, mivel mobiltelefont találtak nála.

Hargita megye főtanfelügyelő-helyettese, Cristinel Glodeanu szerint a diák beismerte, hogy hibázott; a szabályok szerint kizárása nyomán a következő két vizsgaszesszión nem vehet részt. A megyében összesen 742 diák iratkozott be a pótérettségire, közülük a keddi vizsgán 48 nem jelent meg.

A vizsgáztatás öt központban zajlik Hargita megyében. A főtanfelügyelő-helyettes közlése szerint három sajátos nevelési igényű diák speciális körülmények között, külön teremben vizsgázik, esetükben a dolgozat megírásához megszabott időt egy órával meghosszabbítják.

Illusztráció: Adobe Stock

A pótérettségi kedden a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött, a diákok szerdán, augusztus 17-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak; csütörtökön, augusztus 18-án a szaknak megfelelő választott tantárgyból, végül pénteken, augusztus 19-én anyanyelv és irodalomból. A pótérettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése augusztus 22. és 29. között zajlik (augusztus 27–28. kivételével). 

Az írásbeli vizsgák óvások előtt eredményét augusztus 31-én teszik közzé. Az óvásokat aznap 12 és 18 óra között lehet benyújtani, akár írásban, akár online. A végleges vizsgaeredményeket szeptember 3-án teszik közzé. A vizsgák a nyári megméretésnél alkalmazott szabályok szerint zajlanak. A sikeres érettségi feltétele tantárgyanként minimum 5-ös osztályzat és legkevesebb 6-os átlag

Az érettségi nyári vizsgaidőszakában Hargita megyében a diákok 63,81 százaléka vizsgázott sikeresen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?