Hamarosan gyorsteszteket is végez a gyógyszertárak egy része – mit szólnak a patikusok?

Átgondolatlannak tartja Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke a patikákban is elvégezhető koronavírus-gyorstesztekről szóló kormányrendeletet. Szerinte kevés patika fog élni a jogszabály adta lehetőséggel.

Már csak néhány részletkérdés tisztázása kell ahhoz, hogy a hazai patikák ne csak árulják a koronavírust kimutató gyorsteszteket, hanem el is végezhessék a diagnosztikai célú tesztelést. Ezt egy múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet teszi lehetővé, amelynek célja sajtóértesülések szerint csökkenteni a rejtőzködő fertőzöttek számát. Jelenleg ugyanis – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – sokan nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük, míg a gyógyszertárakban végzendő tesztek eredménye bekerülne az országos nyilvántartásba.

A rendelet szerint a kormány ingyenesen biztosítja az antigén gyorsteszteket a lehetőséggel élő – és a követelményeket is teljesítő – patikáknak, így voltaképp csak a diagnosztizálás kerül majd pénzbe az igénylőknek. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter korábban elmondta, reményei szerint a gyógyszertárak "méltányos" tarifákat szabnak majd meg. A kormány időközben közvitára bocsátotta a rendelet alkalmazási módszertanát, és felajánlotta a gyógyszertárak személyzetének kiképzését is.

A Maszol érdeklődésére Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta: ezen a héten több órás videokonferencián egyeztettek az országos gyógyszerészkamara és a megyei kamarák képviselői a kormány elképzeléseiről. A megbeszélésen pontról-pontra átbeszélték a rendelet részleteit és módosításokat javasoltak.

Sok még a tisztázatlan kérdés

A szakember tájékoztatása szerint az alkalmazási módszertan véglegesítése után a gyógyszertáraknak maguknak kell eldönteniük, hogy bekapcsolódnak-e a tesztelésekbe. Hozzátette: minden patikában mások a körülmények, van ahol például helyszűke miatt nem megoldható a tesztek elvégzése. A rendelet azonban lehetővé teszi a gyógyszertáraknak, hogy sátrakat állítanak fel és ott oldják meg a mintavételt.

A kamara vezetője szerint problémát jelenthet, hogy a mintavételek révén biológiai hulladék fog keletkezni a patikákban. Ennek kezelésére a gyógyszertárak nincsenek felkészülve. Kérdés, hogy hány naponta fogják azokat elszállítani, és ki fogja állni ennek a költségeit. Emellett a patikák személyzete nem tudja még, hogyan kell szakszerűen elvégezni a gyorsteszteket. „Valószínűleg a közegészségügyi szakemberek majd kiképeznek minket erre, hiszen mi nem ezt tanultuk” – jegyezte meg.Fotó: Agerpres

Melles Melinda nem tudta megmondani, milyen árakra számíthatnak majd azok, akik patikákban végeztetnék el magukon a gyorstesztet. Emlékeztetett, hogy a gyógyszertárak az orvosokkal ellentétben hivatalosan nem végeznek egészségügyi szolgáltatást, hanem kereskedésként működnek. A gyógyszerészek nem kapnak állami támogatást a kereskedői tevékenységeiken túlmutató szolgáltatásaikra, mint például Magyarországon – magyarázta.

Az sem tisztázott még, miként kerülnek be majd a hivatalos nyilvántartása azok a személyek, akiket a patikusok fertőzöttnek diagnosztizálnak. Melles Melinda szerint valamilyen módon rögzíteni kell az egészségügyi hatóság rendszerében az adatokat, azonban ehhez hozzáférést kell kapniuk az informatikai rendszerhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A módszertan kidolgozása, illetve a rendelkezés szakmai véleményezése folyamatban van, az egyeztetéseket követően a gyógyszerészek módosítási javaslatai az egészségügyi minisztérium asztalára kerülnek – mondta el a folyamatról a szakember. Hangsúlyozta, a kormány egyetlen patikát sem kötelezhet arra, hogy végezzen gyorsteszteket. Megjegyezte: a gyógyszertárakban dolgozók között vannak idősebbek, illetve gyermeket várók is, akiket nem lehet arra kérni, hogy koronavírus-teszteket végezzenek

„Személy szerint sok buktatót látok a dologban, sok az ellentmondás, sok a kérdés. Azt sem tudjuk, hogy van-e ennek az egésznek létjogosultsága. Komoly fenntartásaim vannak” - jelentette ki Melles melinda, aki valószínűleg tartja, hogy nem sok olyan patikus lesz majd Hargita megyében, akik élni fog a kormányrendelet adta lehetőséggel.

Az ügyben megszólalt korábban a gyógyszerészkamara országos elnöke, Dumitru Lupuleasa is, aki úgy becsülte, hogy a hazai gyógyszertáraknak 10-20 százaléka vállalja majd a gyorstesztek elvégzését

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?