Kedvezőek a romániai fertőzöttségi adatok – de mi van a jéghegy csúcsa alatt?

A szakértő szerint a gyorsteszt elvégzését is szakemberekre kellene bízni | Fotó: MTIA hivatalos adatok szerint számos európai országtól eltérően visszahúzódóban van a koronavírus-járvány Romániában. A napi új fertőzések száma egy jó ideje 2000 és 3000 között alakul, igaz, a tesztek száma ritkán haladja meg a 30 ezret. Ám még a hatóságok is elismerik, hogy ezek az adatok csalókák, sokan ugyanis otthon tesztelik magukat, és nem jelentik az egészségügyi igazgatóságnak (DSP), ha fertőzöttek, így nem kerülnek be a nyilvántartásba.

A G4Media által megszólaltatott Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő szerint a jelenséget akkor lehetne felszámolni, ha kormány ingyenessé tenné az antigén gyorsteszteket, és a mintavételt a háziorvosokra, patikusokra bízná. Ez az embereket arra ösztönözné, hogy ne „házilag” teszteljék magukat, hanem szakemberhez forduljanak, az eredmények pedig a hivatalos nyilvántartásba is bekerülnének.

„Nem jó stratégia, hogy az embereknek fizetniük kell egy rendkívül fertőző vírus teszteléséért pandémia idején” – jegyezte meg a kolozsvári BBTE oktatója. Emlékeztetett, jelenleg az emberek a gyógyszertárakból vagy online áruházakból szerzik be a gyorsteszteket. Egy részük azonban nem szakszerűen vesz mintát, nem dugja fel elég mélyen a vattás pálcikát az orrába, s a hamisan negatív eredmény láttán elégedetten hátradől.

A szakember elmondta, ha a mintavétel szakszerűen történt és az eredmény pozitív, akkor a fertőzött személynek ezt jelentenie kellene az egészségügyi igazgatóságnak, hogy nyilvántartásba vegyék. „Ám köztudott, hogy a DSP-vel az intézmény túlterheltsége miatt szinte lehetetlen telefonon kapcsolatba lépni. Így a felelősebb emberek otthon elkülönítik magukat, de ha tünetmentesek vagy néhány napon belül elmúlnak a tüneteik és jól érzik magukat, akár hat nap után elhagyják az önkéntes karantént” – részletezte a lehetséges forgatókönyveket Răzvan Cherecheș.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szakértő szerint ahhoz, minél nagyobb része váljon láthatóvá a „fertőzések jéghegyének”, ingyenes gyorstesztekkel kellene ellátni a háziorvosokat és a patikákat. Ha pedig az emberek tudják, hogy ingyenesen teszteltethetik magukat, ahányszor csak akarják, akkor inkább szakemberhez fordulnak, és az eredményeik megjelennek a hivatalos nyilvántartásban. „Ha egy nap ötször viszket az orrom, akkor akár ötször teszteltethessem magam” – jegyezte meg a BBTE oktatója.

Răzvan Cherecheș emlékeztetett arra, hogy Európában megjelent a koronavírusnak egy jóval fertőzőbb mutációja, ami április elejére akár az egész kontinensen elterjedhet. Erre figyelmeztetett is a múlt héten az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). „Ezt a riasztást a kormány figyelmen kívül hagyta, pedig lépnie kellene, növelni a tesztelési kapacitást. Hamis az az érvelés, hogy nincs pénz ingyenes tesztre, mert a tesztelés hiányáért jóval nagyobb gazdasági árat kell majd fizetni” – véli a szakember.

Hozzátette: azért is hamis képzet az, hogy csökkenőben a járvány terjedése Romániában, mert a halálos áldozatok és az intenzív osztályon ápoltak száma viszonylag állandó. „Ha az intenzíven ápoltak száma egy nap alatt hússzal csökken, az nem jelenti a helyzet javulását. Ha a felére csökkenne, az jelentené a látványos változást” – jelentette ki.

A kormány is elismeri, hogy nincs minden rendben

Florin Cîţu miniszterelnök korábban maga is elismerte, hogy nagyon sokan azok közül, akik otthon tesztelik magukat, nem jelentik a DSP-nek, ha fertőzöttek. „Nagyon sokan tesztelik magukat otthon, s vannak pozitív eredmények is. A fertőzöttek egy része felhívja a DSP-t, és kér egy PCR-tesztet, a másik része nem. Tehát nagyon sok olyan teszt készül Romániában, aminek az eredménye nem kerül be a hivatalos nyilvántartásba. Ettől függetlenül több adat is azt igazolja, hogy a járvány Romániában visszahúzódóban van” – jelentette ki január 20-án a kormányfő.

Ugyanaznap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt ismerte el, hogy növelni kellene a tesztek számát. „Nem tesztelünk eleget. Sokan gyorstesztet végeznek, de egy részük nem jelenti a hatóságoknak az eredményt. A vírus nem tűnik már olyan félelmetesnek, mint a járvány kitörésekor. Ezért sokan akkor sem tesztelik magukat, ha egy családtagjuk megbetegszik és kórházba kerül. Inkább otthon maradnak, és várják, hogy jelentkeznek-e náluk tünetek” – magyarázta az Europa FM-nek a tárcavezető.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?