Lorenzovici László: ilyen sebességgel idén nem érünk az oltási kampány végére

Romániában jelenleg legtöbb 300-400 ezer embert lehet beoltani koronavírus ellen egy hónapban, és ezzel a tempóval nem fogunk idén az oltási kampány végére érni – szögezte le a Maszolnak Lorenzovici László orvos, egészségügyi közgazdász, egyetemi oktató. A szakember szerint míg az első hetekben az akadályt a beoltáshoz szükséges regisztrációs platform akadozása jelentette, most az oltási sebesség a vakcina szállítási sebességétől függ. Lorenzovici úgy látja, áttörő változás akkor lesz, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az AstraZeneca brit oltóanyagot is – ez akár megduplázhatja az országban az oltási sebességet.

A szakértővel azelőtt készítettünk interjút, hogy kiderült volna: az AstraZeneca gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. Ausztria is jelezte: meginoghat az oltási kampány, miután az AstraZeneca nem tudja vállalni a beígért oltóanyag szállítását. „Ez teljességgel elfogadhatatlan. A szerződésben lefektetett mennyiségeket tartani kell” – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

December 27-én oltottak be először Romániában koronavírus ellen a Pfizer-BioNTech vakcinával, első körben az egészségügyi személyzet kapta meg a vakcinát. A most zajló második szakaszban a krónikus betegek, idős személyekre, a kulcsfontosságú ágazatok munkavállalók, illetve további kategóriák kerülnek sorra. Eddig – közel egy hónap leforgása alatt – 433 ezer személy kapta meg az oltást az országban (van, aki már a második dózist is), 100 lakosra vetítve ezzel egyébként hozzuk az EU-s átlagot.

Az oltásra való feliratkozás módozatai. Az oltásról tájékoztató kormányoldal szerint több módon is lehet időpontot igényelni az oltási kampány második szakaszában a vakcina beadatására a regisztrációs platformon keresztül. A 65 évesnél idősebbek feliratkozhatnak egyénileg (a személyi számuk jelzi az életkorukat), a háziorvosuk, egy hozzátartozójuk, a helyi polgármesteri hivatal szociális osztályának, illetve a call center segítségével. A krónikus betegek, életkoruktól függetlenül a háziorvosuktól, polgármesteri hivatal szociális osztályától és a call centertől kérhetnek segítséget. A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat a munkaadójuk regisztrálja a platformon.

Elindítása óta a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) által működtetett regisztrációs platform többször akadozott, a nagyvárosokban pedig nagyon gyorsan beteltek a helyek, előfordul, hogy annak, aki mostanában szeretné megkapni a vakcinát, például Kolozsvár, Bukarest vagy Temesvár helyett más megyébe, valamelyik kisvárosba kell utaznia az oltóanyagért. Ráadásul a kormány a múlt héten jelentősen bővítette a vakcinára második szakaszban jogosultak körét, így még több embercsoport között kell elosztani a véges számú vakcinát.

Ennek fényében az oltási kampányt koordináló országos bizottság bejelentette: úgy módosítják a feliratkozáshoz szükséges online platformot, hogy az idősek és a veszélyeztetett kategóriák elsőbbséget élvezzenek (a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, a fogyatékkal élők, valamint azok, akik az első körben is jogosultak voltak, de nem kapták meg az oltást).

Túlkomplikált a STS platformja

Lorenzovici László értékelése szerint a STS platformja „hozta az egészségügyi és az állami szektor informatizálásának a színvonalát”. Túlkomplikált, túlbürokratizált, középszerű felületet hoztak létre, rossz stratégiával – érvelt a szakember. Regisztrációkor sok értelmetlen mezőt kell kitölteni, túl sok szűrőt építettek bele, úgy kezelik, mintha ezeknek óriási fontossága lenne, miközben az egésznek csak annyi a tétje, hogy ne gyúródjanak be olyan személyek, akik esetleg nem jogosultak a vakcinára. "Ám stratégiailag rosszul definiálták a csoportokat, és ez a probléma csak megtörtént” – jegyezte meg.Forrás: Agerpres

Hiába próbálnak a hatóságok adminisztratív akadályokat gördíteni az illetéktelen regisztráció elé, rossz stratégiával rengeteg a kiskapu, vélekedett az egészségügyi közgazdász. Lorenzovici szerint más országok sokkal egyszerűbben és logikusabban oldották meg a kérdést. „Románia nagy célokkal indult neki, de a nem megfelelő kivitelezés miatt végül egy bosszantó, középszerűen működő rendszer alakult ki” – fogalmazott a szakember.

Nincs elég vakcina

Elhibázottnak tartotta azt a hozzáállást is, hogy az országban ezer oltóközpontot akartak létrehozni, mert nincs annyi vakcina, hogy ezek mindegyike teljes kapacitással működjön. „Én ezt jeleztem is bizonyos helyeken, most már lemondtak arról, hogy mindegyiket egyszerre megnyissák. De akkor minek kellett a polgármesteri hivatalok ezeket létrehozzák? Meg lehetett volna mondani, hogy első hónapban ennyit, második hónapban emennyit kell megnyitni” – mondta Lorenzovici László. 

„Már előre lehetett tudni, hány oltóanyag jön be az országba: heti 150 ezer, a Modernával együtt legyen 180-200 ezer. Ez szorozva néggyel körülbelül havi 800 ezer, amit azt jelenti, hogy ez az adag 400 ezer ember beoltására elég egy hónapban. Ha nem „szeleteled fel” a lakosságot 400 ezeres csoportokba, ne csodálkozz, hogy gyúródás lesz. Az első hetekben az volt a baj, hogy komplikált volt a rendszer, nem igazították hozzá a jogosultakat az oltóanyag szállításának a ritmusához. Akkor nagyobb volt a szállítás, most meg fordítva van. Ezeket lehetett volna menet közben finomhangolni, de a stratégia indulásból hibás volt és most is hibás. Nem szabad ekkora „szeletekben” ráengedni az embereket a platformra” – fejtette ki az egészségügyi közgazdász.

Hangsúlyozta, nincs elég vakcina, nemcsak nálunk, hanem máshol sem Európában. Az oltási sebesség jelenleg a vakcina szállításától függ. A szakember szerint áttörést csak az AstraZeneca engedélyezése hozhat, az Európai Gyógyszerügynökség pedig várhatóan január végén dönt az oxfordi oltóanyagról. „400 ezres sebességgel számolva a hátralevő 11 hónapban 4 millió 400 ezer embert lehet beoltani. Ha február elején jön az első adag AstraZeneca, és ugyanannyi, mint a Pfizer-BioNTech oltóanyagából, megduplázódik a sebesség, és nem 4,4 millióra jutunk, hanem 8,8 millióra. Arról beszélnek, hogy el kellene érni a 12 milliót. Ilyen vakcina-szállítási sebességgel idén ez nem elérhető” – jelentette ki portálunknak Lorenzovici László.

Valeriu Gheorghiță, az oltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke is az oltási sebesség fellendülésére számított Románia- és Európa-szerte egyaránt az AstraZeneca vakcina engedélyeztetésével, még azelőtt, hogy a brit gyógyszergyártó szóvivője is megerősítette volna, hogy Európába nem fog megérkezni a várt adag. „Célunk, hogy szeptemberig több mint tízmillió személyt immunizáljunk” – nyilatkozta az oltási kampányról Gheorghiță.

Lorenzovici hozzáfűzte, az Európai Gyógyszerügynökség időhúzása miatt emberek halnak meg. „Nem értem, hogy amit valaki jóvá tud hagyni egy hét alatt, ők miért csak egy-másfél hónap alatt” – jelentette ki. Megjegyezte azt is: „ami Romániát illeti, óriási csend van, hogy mi van a már behozott Moderna-vakcinákkal, mert nem jelenik meg a jelentésekben, hogy beadták volna valakinek”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?