Felgyorsítja a kórházi diagnózist a pozitív antigén tesztek elfogadása

Felgyorsítja a kórházi diagnózist, hogy hivatalosan is elfogadott az antigén gyorstesztek eredménye a sepsiszentgyörgyi kórház vezetői szerint.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója,  Rosu Mátyás szerdai sajtótájékoztatón elmondta: ha egy antigén gyorsteszt eredménye pozitív, akkor hivatalosan is koronavírus-fertőzöttnek lehet tekinteni a pácienst, viszont ha az antigén gyorsteszt eredménye negatív, ám az érintettnek betegségre utaló tünetei vannak, akkor megerősítésként elvégzik a PCR-tesztet is, mert ez mutatja ki legbiztosabban a vírus jelenlétét.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint rendelkeznek antigén gyorsteszt-készlettel, így 2000 teszt van a sürgősségi osztályon és további 2000 teszt a kórház raktárán.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 28 koronavírus-fertőzöttet és 4 fertőzésgyanús személyt ápolnak, akiknek állapota súlyos vagy nagyon súlyos. Közülük 6-an az intenzív terápiás osztályon vannak kritikus állapotban. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: a sebészeten két olyan brassói koronavírus-fertőzöttet ápolnak, akiket a szomszédos megyében műtöttek meg egy klinikán, ám egy igen rezisztens baktériummal felülfertőződtek, és egy ritka és drága antibiotikumos kelezést kell kapniuk hosszú ideig.

A sepsiszentgyörgyi kórházból az elmúlt egy hét alatt 21 koronavírus-fertőzöttet engedtek haza gyógyultan, és 4 koronavírushoz köthető haláleset történt. Rosu Mátyás orvosigazgató rámutatott: a szilveszteri mulatságok hatása január közepéig fog megmutatkozni, akkorra várható az esetszámok növekedése.

(A címlapfotó a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?