A vendéglősök vállalnák a vendégek gyorstesztelését, csak nyithassanak már ki

A szálloda-, étterem- és kávéház-működtetők (HoReCa ágazat) felvállalják a vendégek gyorstesztelésének költségeit anélkül, hogy mindez visszaköszönne az árakban - nyilatkozták két munkáltatói szövetség képviselői a kormányfővel folytatott keddi egyeztetést követően.

A romániai hotel- és étteremüzemeltetők munkáltatói szövetségének (HORA) képviselője, Dragoş Petrescu rámutatott, a vendégek tesztelése egyelőre lehetőségként merült fel, a június 1-jétől kilátásba helyezett újranyitással kapcsolatos minden döntést az erre a célra létrehozott tárcaközi bizottságban hozzák meg.

A szakember úgy véli, nem lesz magas azoknak a vendégeknek a száma, akiket érkezéskor tesztelni kellene, mert egyre többen megkapják a koronavírus elleni oltást, és sokan igazolni tudják, hogy átestek a betegségen. A gyorstesztelés vendégenként 2-3 eurós költséget jelentene, amit a létesítmény működtetője fedezne, nem növelnék az árakat emiatt - nyomatékosította.

A Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) elnöke, Călin Ile elmondta, arra biztatják a HoReCa-szektorban dolgozókat, hogy az ágazat minél biztonságosabbá tétele érdekében oltassák be magukat koronavírus ellen, de senkit nem fognak kötelezni erre. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság illetékeseivel, hogy a vendéglátóipari alkalmazottak jussanak hozzá könnyebben a vakcinához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ile arról is beszámolt, hogy az oltottságot bizonyító, uniós szinten bevezetendő zöld igazolványt Románia is alkalmazni fogja, de csak külföldi utak esetén, az országon belüli üdüléshez nem lesz szükség erre.

(A címlapfotó illusztráció | Fotó: Lőrinc Anna)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?