2021-re marad az idegenforgalmi cégek szánt kormánytámogatás

Hogy igényelhessék a szubvenciót, a cégeknek be kell nyújtaniuk a 2020-ra érvényes éves mérleget.

500 millió euróval fogja támogatni a kormány a vendéglátóipari cégeket, jelentette be Virgil Popescu gazdasági miniszter. A programról tájékoztatták a Versenyhivatalt, s elküldték jóváhagyás végett az Európai Bizottságnak. A segélynyújtási program tervezetét a soron következő ülésen terjesztik a kormány elé, mely sürgősségi rendelet formájában fogadja majd el. „Akkor lép majd életbe, amikor jóváhagyja az Európai Bizottság. Amint a jóváhagyás megvan, indítjuk a segélyeket” – jelentette ki a gazdasági miniszter.

Mindez jól hangzik, azonban a valóság az, hogy hiába bólintana rá Brüsszel akár holnap a tervezetre, az igénylések benyújtása csak 2021-ben kezdődhet el. Ennek oka az, hogy a kormány a járvány miatt veszteséget szenvedett cégeknek a 2019-es és az idei árbevétel közti különbség legfeljebb 20 százalékát téríti meg. Az igénylők be kell majd nyújtsák a tavalyi és az idei könyvelési mérleget, utóbbi pedig legkorábban 2021 elején készülhet el.

A tervezet szerint a vendéglátóipari és idegenforgalmi cégek az idei bevételkiesés maximum 20 százalékát kaphatják meg szubvenció formájában, melynek értéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurót. Abban az esetben, ha egy cégnek több tevékenységi területe van, kizárólag a vendéglátóipari tevékenységből származó árbevételt veszik majd figyelembe.

Szakemberek becslései szerint az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén működő vállalkozások idei forgalma 3 milliárd euróval marad el a tavalyitól. A program 500 millió eurós keretösszege ennek 16,6 százalékát teszi ki.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?