banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Adnak is, meg nem is: kevésbé örvendhetnek az állami segítségnek a vendéglátósok

Gyógyszerre akkor van szüksége egy betegnek, amikor fáj a feje, és nem egy hónappal később” – mondta el a véleményét a kormány vendéglátóiparnak szánt mentőcsomagjáról egy sepsiszentgyörgyi szálloda- és étteremtulajdonos.

A Hivatalos Közlönyben megjelent ugyan a 224-es számú kormányrendelet, amely támogatást ígér a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések miatt padlóra került vendéglátóiparnak, turisztikai szálláshelyeknek és idegenvezetőknek, ám egyelőre nem lehet rá jelentkezni, másrészt a pénzt jövő év közepéig kapják meg, holott az ágazatnak most van szüksége támogatásra, mert félő, hogy sokan csődöt mondanak.

Jelzi azt, hogy a kormány nem viseli a szívén az ágazat problémáit, hogy a vendéglátósoknak szánt mentőcsomagról szóló rendeletben 2,5 milliárd lejt irányoztak elő a támogatások kifizetésére, ám az állami költségvetésben csupán 1 milliárd lej szerepel erre, a különbözetet esetleg az év közepén esedékes költségvetés-kiigazításkor rendelhetik hozzá, vagy pedig a jövő évben.

A támogatási kéréseket egyelőre nem is lehet benyújtani, mivel a gazdasági minisztériumnak a rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 60 nap áll rendelkezésére, hogy kidolgozza az alkalmazási módszertant, kijelölje, hogy melyik intézmény felel az állami támogatás kifizetéséért, és azt milyen online platformon valósítják meg. E szerint a vendéglátó- és turisztikai ipar szereplőinek még legalább április 19-ig várniuk kell, míg kiderül, hogy hol és milyen formában kérhetnek állami támogatást.Illusztráció

A jogszabály szerint állami segélyre a vendéglősök, szállásadók és újdonságként az idegenvezetők jogosultak, akik számára a 2019-es és 2020-as forgalom közti különbség 20 százalékát megtéríti az állam, de nem többet 800 ezer eurónál! A támogatásban részesülőknek vállalniuk kell, hogy az összeg folyósítása után legalább egy évig fenntartják tevékenységüket, ha pedig az állami segély összege meghaladja a 200 ezer eurót, akkor 24 hónapig nem függeszthetik fel tevékenységüket.

A mentőcsomag szabályainak ismeretében a vendéglátósoknak, szállásadóknak és idegenvezetőknek nem kell sietniük a kéréseik benyújtásával, hiszen azt idén december 31-ig bármikor megtehetik, mert az eredeti elképzeléssel ellentétben nem a kérések leadásának sorrendjében ítélik meg az összegeket mondta el lapunk érdeklődésére Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő arra is rámutatott, hogy a támogatások összege arányos lesz a rendelkezésre álló költségvetési kerettel amit elosztanak az összes támogatásra jogosult között. Debreczeni László elmondta: a sürgősségi rendelet szerint a kifizetések majd jövő év közepéig, tehát 2022. június 30-ig történnek meg.

A sepsiszentgyörgyi Park szálloda és étterem tulajdonosa, Kovács István szerint eddig is alig kapott állami segítséget az ágazat, holott égető szüksége lenne rá, mivel a járvány és a korlátozó intézkedések ellehetetlenítették működésüket. „Gyógyszerre akkor van szüksége a betegnek, amikor éppen fáj a feje, és nem egy hónappal később” fogalmazott Kovács István, aki szerint, ha túl későn érkezik az állami segítség, a cégek egy része csődbe jut, mivel gyűlnek a ki nem fizetett közüzemi számlák, a szolgáltatók nem adnak több haladékot, és a bankok is újra számolják már a késedelmi kamatokat.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?