Koronavírus Romániában: óriási „gyomrost” kaptak a fővárosi vendéglátósok

A bukaresti járványügyi operatív törzs kedd esti döntése értelmében szerdától bezárnak a fővárosi mozik, színházak és rendezvénytermek, nem szolgálhatnak ki beltéri termeikben vendégeket az ételt és italt forgalmazó vendéglátóhelyek - kivételt csak a szállodák és fogadók tehetnek szállóvendégeikkel.

A bukaresti iskolák százméteres körzetében kötelező lesz a maszkviselés.

Gheorghe Cojanu prefektus rámutatott: az utóbbi két hétben Bukarest lakosságának 1,86 ezreléke fertőződött meg koronavírussal. Hozzátette: a most bevezetett korlátozásokat feloldják, ha a kéthetes fertőzési ráta 1,5 ezrelék alá csökken.

Mint korábban írtuk, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfőn betiltotta a zarándoklatokat is. A rendelkezés értelmében az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ez a román ortodox egyház egyik legnépszerűbb szertartását, a jövő héten esedékes iasi-i Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatot érinti, amelynek során más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a iasi-i székesegyház körül, hogy megérinthessék az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit.

A CNSU ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára, ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni.

Az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az országban, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?