Hivatalos: nem zárják be a választások miatt az összes óvodát és iskolát

Csak azokban az óvodákban és iskolákban függesztik fel pénteken, hétfőn és kedden az oktatást, amelyekben szavazóhelyiségeket rendeznek be a vasárnapi helyhatósági választásokon – döntötte el kedden az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testület szerdán közzétett határozata szerint szeptember 25-én, 28-án és 29-én online oktatás zajlik azokban a tanintézményekben, amelyekben a szeptember 27-i helyhatósági választásokon szavazókörzeteket alakítanak ki. A gyermekek fizikai jelenlétével történő oktatást szeptember 30-án folytatják ott, ahol a járványhelyzet megengedi.

Korábban a tanügyminiszter azt jelentette be, hogy legalább három napra az összes tanintézményt bezárják. Monica Anisie ezt azzal indokolta, hogy a választások előtt és után fertőtleníteni kell a szavazóhelyiségnek használt termeket az óvodákban és az iskolákban. Arra nem adott magyarázatot, miért kell felfüggeszteni az oktatást azokban a tanintézményekben is, ahol nem alakítanak ki szavazókörzetet.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerda délben még azt nyilatkozta a Maszolnak: egyelőre várják az értesítést a minisztériumtól arról, hogy mi történik az iskolákkal pénteken, hétfőn és kedden. Ha országos szintű döntést hoznak, ehhez kell alkalmazkodniuk, ha viszont rábízzák a helyi hatóságokra a döntést, nem látja értelmét azokat a tanintézményeket is bezárni, ahol nem alakítanak ki szavazókörzetet – magyarázta portálunknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?