Hadat üzent az antibiotikumok vény nélküli kiváltásának az egészségügyi miniszter

Szigorítaná az antibiotikumok vény nélküli kiváltását Alexandru Rafila. Az egyészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az antibiotikumok indokolatlan és túlzott használatával nő a baktériumok ellenállóképessége a gyógyszerre, pár év múlva az antibiotikumok előtti korszakhoz juthatunk vissza, amikor egy banális fertőzés ismét életveszélyessé válhat, mert nem lesz rá hatással a kezelés.

Illusztráció | Fotó: Pexels

„Csak két megoldás van, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartsuk. Elsősorban csakis akkor írjunk fel antibiotikumos kezelést, amikor az valóban szükséges és megfelelően használjuk azt. (…) Erre meg kell tanítani a szakembereket és a társadalmat, de a gyógyszerészeket is. Mert bár az antibiotikum vényköteles gyógyszer, van lehetőség arra, hogy sürgős esetben, orvosi recept nélkül kiválthassák 48 órára a kezelést” – magyarázta a tárcavezető. Elmondása alapján jelenleg arra keresnek megoldást, hogy hogyan szigoríthatnák ezen úgy, hogy ne lehessen például több különböző gyógyszertárt felkeresve több napra elegendő antibiotikumot vásárolni recept nélkül.

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyét hangsúlyozva kiemelte, világszinten az állategészségügy teszik ki az antibiotikum-felhasználás felét, ha viszont olyan terméket fogyasztunk, amit antibiotikummal kezeltek, az növeli a baktériumok ellenállóképességét.

Andrei Baciu, az országos egészségbiztosító pénztár (CNAS) elnöke azt mondta, hogy tavaly négyből legalább egy román állampolgár használt antibiotikumot, miközben európai szinten Románia a harmadik helyen áll a gyógyszerrezisztencia terén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?