Nehezítené az antibiotikumhoz való hozzáférést a miniszter, a szakma szerint „butaság”

Megtiltaná az egészségügyi miniszter, hogy az orvosok egyszerű receptre írhassanak antibiotikumot. A Maszol által megszólaltatott orvos szerint, ez butaság, hiszen az egyszerű és az ártámogatott vény között mindössze a finanszírozásban van különbség, amúgy mindkettőért egyaránt felelősséget vállal egy orvos.

Komolyan fontolgatjuk, hogy szabályozzuk az antibiotikumok használatát, többek között olyan módon, hogy antibiotikumot ne lehessen egyszerű recepttel kiváltani a gyógyszertárakban, jelentette be Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter ezzel a módszerrel fékezné meg a Romániában elszabadult antibiotikum fogyasztást.

A szaktárca adatai szerint a lakosság 3 százaléka napi rendszerességgel szed valamilyen antibiotikumot, holott a szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek az antibiotikum rezisztencia veszélyeire. A túlzásban vitt gyógyszerszedés esetén kialakulhat ugyanis a rezisztencia, és az antibiotikum már nem hat, amikor valóban szükség lenne rá. Az antibiotikumot szigorúan csak receptre lehet kiadni a gyógyszertárakban, ám továbbmenve komolyan fontolgatjuk, hogy az egyszerű recept alapján se lehessen kiváltani, ezzel is nehezítve a hozzáférést, részletezte a miniszter.

Fotó: Pexels

Az egyszerű recept ugyanolyan értékkel bír, csak fizetni kell az orvosságot

Ez butaság, a miniszter nem tudja, mit beszél, reagált Szabó-Soós Klára a felvetésre. A Hargita megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke a Maszol megkeresésére kifejtette, az egyszerű recept ugyanolyan értékkel bír, mint az ártámogatott, azért is ugyanúgy felelősséget vállal egy orvos. A betegnek, akinek nincs egészségbiztosítása, csak egyszerű receptre lehet felírni a gyógyszert, mutatott rá az orvos.

Hozzátette, olyan rendelők is működnek, amelyek nem kötöttek szerződést az egészségbiztosító pénztárral, ám az ezekben dolgozó orvosoknak is kötelességük felírni az orvosságot, akár az antibiotikumot is, ha a vizsgálat alapján indokoltnak tartják, viszont ők csak egyszerű receptet adhatnak. Az orvosi deontológia alapján minden orvosnak, akinek joga van, hogy gyakorolja a hivatását, kötelessége receptet írni, amennyiben gyógyszert javasol, másrészt nem csak biztosított betegek vannak, és nem csak az egészségbiztosítási rendszeren belül történik betegellátás.

Szabó-Soós Klára arra is kitért, a családorvosok magánvállalkozóként dolgoznak, így nem tilthatja meg nekik senki, hogy szabadidejükben, hétvégén, ünnepnapokon is megvizsgálják a betegeket, ilyenkor a biztosítási rendszeren kívül egyszerű receptet írnak, ami azt jelenti, hogy a beteg teljes árban kifizeti az orvosságot. A minisztérium nem tagadhatja meg rendelettel egy orvos szerzett jogát, hogy felírja a receptet, összegzett az orvosnő.

Fotó: Pexels

A túl magas antibiotikum fogyasztásról kifejtette, azt is figyelembe kell venni, hogy Románia Európa-szinten élen jár az alacsony életszínvonal, a rossz lakhatási körülmények tekintetében is. Sok településen még mindig nincs csatornázás, központi vízhálózat, megfelelő tisztálkodási lehetőség, higiénia, ami mind a fertőzések melegágya lehet, ez pedig indokolja, hogy több antibiotikumos kezelésre van szükség, részletezte Szabó-Soós Klára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?