Rafila: meg kell változtatni az egészségügyi rendszert

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a romániai egészségügyi rendszer működését „meg kell változtatni” és „javítani” kell. Az egészségügyi miniszter kedden a parlamentben A  kormány órája elnevezésű vitán vett részt.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi rendszer működésén változtatni kell, de ez egy folyamat, és nem megy egyik napról a másikra.„Az egészségügyi rendszer kialakítását és működési módját mindenképpen meg kell változtatni és javítani kell. Akárcsak az Országos Rákellenes Program esetében, itt is egy folyamatról beszélünk. Aki azt hiszi, hogy egy szabályozás aktus, legyen az miniszteri rendelet, kormányhatározat vagy törvény, egyik napról a másikra megváltoztatja a dolgokat, az téved, és nem ismeri a valóságot” – mondta a miniszter.

Fotó: Agerpres

Szerinte nagyon fontos dolog a humánerőforrás-politika. „Van még egy dolog, amiről nagyon komolyan kell beszélnünk, és ami nélkül nem tudunk jobb egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani Románia lakosságának – ez a humánerőforrás-politika, humánerőforrás képezése, bevonzása és megtartása az egész országban, és ez egy nehéz folyamat, a minisztérium történetében először van partnerségünk az orvosi egyetemekkel” – érvelt Rafila. Hozzátette, egy olyan időszak után, amikor „az orvosi egyetemeket démonizálták”, most a legjobb és legjobb és legelismertebb romániai professzorokkal léptek együttműködésre.

Úgy véli, hogy az Európai Bizottság „korlátozottan meghosszabbíthatja” az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt projekteket. „Úgy vélem, hogy az Európai Bizottság részéről korlátozottan lesz lehetőség a PNRR-projektek meghosszabbítására, ami az ágyak számát illeti, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi megyei kórházaknak Iaşi-ban, Kolozsváron és Craiován nemcsak a szakképzett személyzetet kell biztosítaniuk, hanem az ágyak számát is újra kell gondolni az ezen a három helyen épülő regionális kórházak szintjén” – mondta Rafila, aki szerint új kórházakra szükség van, de azokat az egészségügyi szolgáltatások iránti igénynek megfelelően kell kialakítani.

A kormány által tervezett 27 új egészségügyi létesítmény maradéktalanul fel fog épülni, mondta Rafila, a regionális kórházak közül az első két, a második négy, a harmadik öt év múlva készül el. „Az egészségügyi minisztérium semmiféle veszteséget nem okozott. Az Európai Bizottság döntése következtében csökkentették az országunknak kiutalt összeget” – magyarázta Rafila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?