Rafila: év végére lesznek agyvérzés-megelőzési szakemberek

Év végére Romániában készen áll majd az agyvérzés-intervenciós szakemberek első generációja – jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken. A tárcavezető szerint jövő évtől kötelezők lesznek az iskolai egészségnevelési modulok minden korosztály számára, hogy egészséges életmódra neveléssel tegyenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

„Van egy közös projektünk a Kardiológiai Társasággal és a Neurológiai Társasággal a szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri betegségek kapcsán. Az országos stratégia már majdnem kész ezen a téren, és azon dolgozunk, hogy kiterjesszük ezeket a központokat a neurológia területére is, mert prioritást élvez a stroke elleni küzdelem olyan módszerekkel, amelyek a betegek teljes felépüléséhez vezetnek. Jelenleg tréningeket tartunk. Ezekhez a központokhoz nem csak adminisztratív döntés kell, hanem képzett személyzet is, és ezen dolgozunk. Elkezdtük a képzési modulokat, és az agyvérzés intervenciója az év végére meglesz a szakemberek első generációja” – mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

Rafila elmondta, hogy miniszterként mindent meg fog tenni azért, hogy a következő tanévtől már a tantervben is legyenek egészségnevelési modulok tantárgyként.

„Ígérem önöknek, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a következő tanévtől kezdve az egészségnevelési modulok többé ne fakultatívak legyenek, és ne csak a gyerekek egy kis része vegyen részt rajtuk, hanem a korosztályhoz igazodva állandó tantervi tantárgy legyen, hogy a gyerekek minden csoportja – legyen szó általános, közép- vagy középiskolai oktatásról – hozzáférjen ezekhez az egészséges életmóddal kapcsolatos információkhoz, éppen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében” – fejtette ki Alexandru Rafila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?