Botrány lett a TVR magyar adásában leadott kisfilmből, amiben a Kolozsvári U futballcsapatot káromló felirat jelent meg

Botrány lett a Mátyás, Mátyás című animációs kisfilmből, aminek egyik jelenetében egy Kolozsvár főterén levő telefonfülke látható, amelyen obszcén feliratok olvashatók a Kolozsvári Universitatea futballcsapatról. A Maszol megkeresésére Mosoni Emőke, a román köztelevízió (TVR) bukaresti magyar szerkesztőségének vezetője elmondta, nem érti miért lett ekkora visszhangja a kisfilmnek, hiszen egy szatíráról van szó, ami egyben visszahatása a realitásnak.

Háborognak a Kolozsvári Universitatea szurkolói a Mátyás, Mátyás című animációs film miatt, ami hétfőn délután került adásba a TVR1 magyar nyelvű műsorában. Az animációs mese egyik jelenetében egy kolozsvári utcakép vehető ki, a főtéren levő Mátyás-szoborral, valamint egy telefonfülkével, amire obszcén feliratokat firkáltak a Kolozsvári U szurkolóiról.

A Peluza Șepcile Roșii (Piros sapkások lelátója – szerk. megj.) szurkolói csoport tiltakozást is indított az eset miatt.

A Piros sapkások Facebook-bejegyzésben fejezték ki ellenvetésüket a Kolozsvári U futballcsapatát sértő feliratok miatt. „Miért tiltakozunk? Felháborodtunk, és szeretnénk úgy eljárni, hogy nem lépjük át a határokat. De emberek, nem tudjuk, hogyan reagáljunk, amikor fényes nappal a köztelevízióban a Kolozsvári U-t káromolják” – írják, és arra ösztönzik a többi szurkolót is, hogy fejtsék ki kommentben a véleményüket, valamint felhívják arra is a figyelmet, hogy várják a TVR hivatalos álláspontját is az ügyben.

A Maszol megkeresésére Mosoni Emőke, a román köztelevízió (TVR) bukaresti magyar szerkesztőségének vezetője elmondta, nem érti, hogy miért keltett ekkora felháborodást az animációs kisfilm. „A művészek szabadsága gondolom terjed addig, hogy a filmjeikben használjanak olyan képeket, amelyek egyébként Kolozsvár részét képező feliratokat is tartalmaznak. A művészek, a filmkészítők jól tudják, hogy olyan dolgokat nem lehet cenzúrázni, amelyek a művészi szabadság és az alkotás szabadságát képezik” – tette hozzá. Mosoni Emőke rámutatott, a filmben szereplő feliratok olyan kicsik, homályosak és aprók, hogy nehezen lehet kiolvasni, hogy mit is ír ott pontosan, ugyanakkor egy szatíráról beszélünk, a telefonfülke egy utcakép része, tehát visszahatása a realitásnak.

A Mátyás, Mátyás című animációs kisfilm egyébként Felméri Cecília alkotása, amelyet Fadrusz János születésének 165. évfordulójára készítettek, adásba pedig hétfőn délután három órakor került.

A TVR hivatalos álláspontja kedd délután született meg. A gyártásvezető szerint a Mátyás, Mátyás című díjnyertes animációs film egy pamflet, amivel senkit nem akartak megsérteni. Felméri Cecília alkotása olyan jeleneteket és feliratokat tartalmaz, ami a 2008-as kolozsvári valóságot karikatúraszerűen mutatja be.

„A készítőknek nem állt szándékukban a szurkolók és a futballcsapat imázsát sérteni, hiszen a film nem is a csapatról szól” – közölte a TVR kommunikációs osztálya. Rámutattak, azért döntöttek az animációs kisfilm sugárzása mellett, mert figyelembe vették az évek során elért eredményeket, úgy a rendezőét, mind a filmét, hiszen az alkotást 2010-ben a legjobb helyi animációs filmmé nyilvánították az Animest Filmfesztiválon, de 2011-ben is díjat nyert Marosvásárhelyen, valamint ugyancsak ebben az évben jelölték a Gopo-díjra, a legjobb animációs kisfilm kategóriában.

A kisfilmről a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőjének, George Siminonnak is megvolt a véleménye. „Határozottan elítélem, hogy a román köztelevízió megengedte egy román szimbólum, a Kolozsvári Universitatea kigúnyolását a magyar kisebbségeknek szóló adásában” – írja blogjában. Feltette a kérdést, hogy van-e még nyoma a szakmai etikának a TVR adásaiban, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője, Dan-Cristian Turturică vezet, aki az AUR-vezető szerint a jövő évi választások miatt behódolhatott az RMDSZ-nek.

(Nyitókép forrása: képernyőmentés a Mátyás, Mátyás című kisfilmből)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?