Kell az Untold Kolozsvárnak?

A kolozsváriak nagy részét zavarja a Sétatéren minden évben megrendezett zenei fesztivál, ami rengeteg látogatót vonz a városba. A rendezvény idejére bevezetett korlátozások kihatnak a kolozsváriak mindennapjaira: villamosjáratok állnak le, más útvonalakon közlekednek buszjáratok nem csak az Untold ideje alatt, hanem előtte és utána is. A Sétatér nagy része a fesztivál utáni napokon is le van zárva, amíg szétszerelik a színpadokat , elszállítják a díszítőelemeket.

Az Untold a világ kilencedik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit idén nyolcadik alkalommal rendeztek meg Kolozsvár legnépszerűbb belvárosi zöldövezetében, a Sétatéren. A fesztivál szervezői azt állították, hogy az idei lesz az Untold eddigi legnagyobb kiadása, mintegy négyszázezer részvevővel, ami nagyjából megegyezik Kolozsvár és a várossal összenőtt települések lakosainak számával.

Fotó forrása: az Untold Facebook-oldala

A tavalyi évben a szervezők szerint az Untold résztvevői több mint 60 millió eurót költöttek a négy nap alatt. A városba érkező fesztiválozók, mintegy 270 ezer személy, fejenként átlagban legkevesebb 225 eurót költött el a városban szállásra, étkezésre, közlekedésre és különböző vásárlásokra. A szervezők szerint a fesztiválozók által elköltött pénz a helyi adókban, a helyi vállalkozások bevételeiben vagy az ingatlanjukat bérbeadó lakás- és háztulajdonosoknál fog megjelenni. Az idei évben a becslések szerint az Untold mintegy 80 millió euró bevételt hoz majd Kolozsvárnak. 

Az Untold annyira népszerűvé vált, hogy jövőre az Egyesült Arab Emírségekben is megszervezik. A hírt Edy Chereji, a kolozsvári fesztivált szervező Untold Universe marketingigazgatója jelentette be. Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városában, Dubajban jövőre kerül sor az első Untoldra, a jegyek árusítása pedig rövidesen megkezdődik.

A lakosság számottevő része – főleg a környékbeli negyedek lakói – elsősorban a zajszennyezés miatt ellenzi, hogy a fizetős rendezvényt a városban tartsák. Azt is kifogásolják, hogy a fesztivál és az előkészületek idejére elkerítik a Sétateret, átszervezik a közszállítást és az autóforgalmat. Az Untold kapcsán számtalan kritika éri a város polgármesterét, Emil Bocot, aki kitart a rendezvény mellett, melyen rendszerint részt is vesz. Hozzáállását az anyagi haszon mellett a fiatalok támogatásával indokolja.

A Clujul Civic nevű Facebook-csoportban több bejegyzés is arról szól, hogy a lakosok nem tartják megfelelő helyszínnek a Kolozsvár belvárosában levő parkot arra, hogy egy fesztiválnak otthont adjon, ugyanis ilyenkor a nagy részét lezárják azok előtt, akiknek nincs bejárásuk az Untoldra. A csoportban nemrégiben közzé tettek egy fotót, amin jól látszik, hogy a kolozsvári önkormányzat 28100 négyzetméternyi területet bérelt ki a Sétatérből, ami az Untold helyszínéül szolgál. A Google térkép segítségével mért adatok szerint, a ténylegesen lefoglalt terület 106 ezer négyzetméter. Bár a szerződést csak négy napra kötötték, a parkot már több hete használják a fesztivál különböző kellékeinek megépítésére, jelenleg pedig ezek lebontására. Az önkormányzat négyzetméterenként 0,4 lejt fizet naponta, viszont más eseményekkor ennek az összegnek a százszorosa az, amit ki kell fizetniük a bérlőknek – állítják a bejegyzésben.

Fotó forrása: a Clujul Civic Facebook-oldala

Mint azt korábban megírtuk és többen is beszámoltak róla, hogy a fesztivál második napján zsúfolásig megtelt az aréna. Az Untold közleményében az olvasható, hogy a péntek este fellépő Imagine Dragons koncertjére 115 ezer jegyet adtak el, az arénába viszont sokan nem jutottak be, emiatt a bejárat előtt várakoztak, gátolva a kijárást a bent lévőktől. A szervezők szerint a Kolozsvár Aréna mintegy 68 ezer fő befogadására képes, ezzel szemben a helyszíni beszámolók szerint több mint hetvenezer személyt engedtek be a koncertre. Az igazság az, hogy az aréna befogadóképessége futballmeccsek esetében 30 201 fő, koncerteknél pedig maximum 55 ezer személy befogadására képes.

A feltételezések szerint, ha tömegverekedés, tűz vagy bármilyen pánikot keltő incidens történt volna, akkor tragédia lehetett volna a vége a péntek esti koncertnek. Emellett, ha bármelyik fesztiválozónak sürgősségi beavatkozásra lett volna szüksége, akkor az orvosoknak szinte lehetetlenség lett volna segíteni a bajbajutottnak.

Megoszlanak a vélemények

Egy másik bejegyzésben arról írnak, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által végezett 2022-es kutatás szerint a 36 és 55 év közötti válaszadók közel 50 százaléka nem gondolja úgy, hogy az Untold javíthat a kolozsváriak életminőségén, míg a 18 és 35 évesek 30 százaléka kételkedik a fesztivál társadalmi hasznában. Emellett a kolozsváriak legtöbbször a fesztivál keltette zajról panaszkodtak, a bejegyzés írója szerint a városi önkormányzat 2022-ben, az Untold idejére kikapcsolta az általa működtetett MyCluj weboldalon a zajra vonatkozó panasz lehetőséget, az elégedetlenkedőt pedig kitiltották az oldalról.

A Clujul civic nevezetű Facebook-csoportban felvetett kérdéseket feltettük Oláh Emesének, Kolozsvár alpolgármesterének, aki elmondta az önkormányzattal kötött közterületi foglalás alapján valóban 28 ezer négyzetméternyi területre szólt: a Sétatér és ennek környéke. „Fontos megjegyezni, hogy ebből csak a Sétatér tartozik az önkormányzat fennhatósága alá. A fesztivál térképein például látszik, hogy nem volt a Sétatér teljes területe lezárva, kibérelve. Mindemellett szintén a fesztiválhoz tartozott a Kolozsvár Aréna és annak körzete, illetve a BT Aréna és a hozzá tartozó terület is” – magyarázta az alpolgármester. Hozzátette, a közterület-foglalás a fesztivál előkészületére, lebonyolítására és bontására vonatkozott, ami augusztus 9-ig volt érvényben a Sétatér esetében. Az alpolgármester elmondta: „négyzetméterenként 0,4 lejt fizetett a fesztivál az önkormányzatnak arra az időszakra, amelyikre a közterület-foglalási bérlet szólt. Ebben az esetben a bér kötött, minden közterületet bérlő ezt az összeget fizeti”.

Ugyanakkor még nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi bevétele származott a város önkormányzatának az Untoldból. Oláh Emese szerint, a bérleti díj a jövedelem nagyon kis hányadát képezi ebben az esetben, de figyelembe kell venni a városban működő kereskedelmi társaságok nyereségeit is, amik erre az időszakra vonatkoznak. „Ez azonban, csak utólag fog kiderülni és megjelenni hivatalosan, a visszaosztott jövedelmi adó és áfa által” – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye, jó helyen van-e a fesztivál Kolozsvár belvárosában azt felelte: „ebben a kérdésben nem gondolom fontosnak a személyes meglátásom kifejteni, az Untoldról ugyanis nagyon megoszlanak a vélemények a városban”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?