Folyamatosan emelkedik a válások száma Romániában

Szeptemberben 1 956 pár vált el Romániában, 203-mal több, mint augusztusban, és 105-tel több, mint 2022 szeptemberében – derül ki az Országos Statisztikai Intézet november 10-én, pénteken közzétett adataiból. A házasságtörés, a féltékenység és a fizikai erőszak a válás három fő oka – állítják a pszichológusok, de a házasságba vetett csökkent bizalom is aggasztó.

Növekszik a bírósági határozatokkal kimondott válások száma – derül ki az Országos Statisztikai Intézet természetes népszaporulatra vonatkozó  jelentésében közölt adatokból. 2023 szeptemberében 1 956 válás történt, 203-mal több, mint 2023 augusztusában, és 105-tel több, mint 2022 szeptemberében. Ugyanakkor a házasságkötések száma csökkent. 2023 szeptemberében 14 586 házasságot jegyeztek be, 2526-tal kevesebbet, mint 2023 augusztusában és 239-cel kevesebbet, mint 2022 szeptemberében.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsA válások legfőbb okai a házasságtörés, a féltékenység és a fizikai erőszak, amelyeket a túlzott alkohol- és drogfogyasztás követ – mondta Cristina Șoldan klinikai pszichológus a News.ro -nak. A szakember szerint a forradalom utáni román társadalom azzal szembesül, hogy az emberek házasságba vetett bizalma csökken.

„A válások magas száma és a szétszakadt családokat támogató állami politikák hiánya miatt csökkent a házasság intézményébe vetett bizalom, és ezáltal a felnőttek családokba való elköteleződésének komolyan vétele. Ahogy a társadalom alapegysége, a család hanyatlik, úgy gyengül a társadalom egészének ereje, és egyre inkább előtérbe kerül az individualizmus” – mondta Cristina Șoldan.

Szerinte hosszú távon az vetíthető előre, hogy több lesz az instabil vagy rossz minőségű felnőtt kapcsolat, ami a jövőben több váláshoz vezethet. Arra is figyelmeztetett, hogy fontos azonosítani azokat a tényezőket, amelyek az egyéni kudarchoz vezetnek a párkapcsolaton belül, de azokat is, amelyek a párt erősítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?