banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Felújítják idén a szilágycsehi vegyes tannyelvű szakközépiskolát

Az idén elkezdődik a 65 éves múlttal rendelkező szilágycsehi Gheorghe Pop de Băseşti Technológia Líceum teljes felújítása – tudtuk meg Bálint Ervin polgármestertől.

A 4 millió eurós beruházásnak köszönhetően az oktatási intézményt kívül-belül korszerűsítik, a termeket új eszközökkel, számítógépekkel, interaktív táblákkal látják el, kicserélik a tetőszerkezetet, az áramhálózatot és a bútorzatot.

Az iskola udvarán található sporttermet, az udvart, kaput, járdát, kerítést, sőt a parkolót is felújítják. Hasonló méretű beruházást még nem végeztek ezen az oktatási intézményen – nyilatkozta a polgármester. Mindez európai uniós pályázat, kormánytámogatás és önrész útján valósulhat meg. Március 25-én lezárult a közbeszerzési eljárás, összesen hat vállalkozó pályázott. A tárgyalások a következő napokban zajlanak, akkor nevezik meg a kivitelező céget, valamint rögzítik a munkálatok elkezdésének és befejezésének időpontját.

A szilágycsehi Gheorghe Pop de Băseşti Technológia Líceum | A szerző felvételei

A felújítás nagy terhet ró mind az önkormányzat, mind a tanárok vállára, hiszen gondoskodniuk kell az iskola kiürítéséről, a diákok elhelyezéséről. Az elgondolások szerint többek között három osztály a gyerekklubban, három az Andrei Mureşanu Általános Iskolában, három a Gyulaffy László Általános Iskolában, és a bentlakás előtti részben tanul majd – tudtuk meg.

Az épület kiürítése hosszadalmas folyamat, ezért a vakáció és az online oktatás egyelőre kedvez a helyzetnek. Az optimális az lenne, ha az érettségi után kezdődne a felújítás a felső emeleten, és mivel két bejárat van, az oktatás idején az egyiket a tanulók, a másikat a munkások használnák, és míg lent dolgoznának, addig a fenti részben már tanulhatnának a diákok.

A 18. Zsibai Néptánctábor kis fellépői

„Ha a felújítás megvalósul, olyan ultramodern oktatási intézménnyel büszkélkedhetünk, amilyen még nem volt a városban” – mondta a polgármester.

A tanintézményben 351 diák tanul, ebből 121 magyar tagozaton. A szakközépiskolai osztály matematika-informatika, valamint humán szakán 88-an, a textil és faipari szakosztályban 33-an – ismertette az iskola aligazgatója, Bodea György.

Az osztályok többnyire vegyesek, fele román, fele magyar szak, mert az utóbbi években csökkent a diáklétszám, ezért egyik tagozat sem tud teljes osztályt biztosítani. Az intézményben tizennégy magyar anyanyelvű tanár oktat, a líceumi osztályban minden tantárgyat magyarul tanulnak a diákok, a szakiskolában sajnos nem, mert nincs minden szaktantárgyhoz magyar szakember: mérnök vagy mester – tette hozzá az aligazgató. Az iskolapszichológus, Antal Katalin, és az informatikus is magyar.

A diákok számos programon vettek részt az elmúlt években, többek között a magyar kormány által alapított Határtalanul programon, a tanárokkal közösen rendezvényeket, tevékenységeket szerveztek, néptánc és színjátszó tábort, ahol fellépett a helyi Berkenye színjátszó csoport, és otthont adtak a PADIF országos diákszínjátszó versenynek, valamint a ZSIBAI tábornak is.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?