Február végén tárgyalja a bíróság Traian Băsescu fellebbezését a szekusperben

Csak jövő év február 25-én tárgyalja a legfelsőbb bíróság Traian Băsescu volt államfő fellebbezését abban az ügyben, amelyben első fokon kimondták, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Szekuritátéval.

A bukaresti ítélőtábla 2019. szeptember 20-án adott helyt első fokon a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének és megállapította, hogy Traian Băsescu volt államfő együttműködött a Szekuritátéval. Az ítélőtábla bíráinak kilenc hónapra volt szükségük, hogy megindokolják az ítéletet, amelyet Băsescu megfellebbezett, így került az ügy a legfelsőbb bíróságra. Itt 2020 júniusában iktatták a dossziét, majd egy csaknem másfél évvel későbbi dátumot, 2021. november 5-ét jelölték meg a tárgyalás időpontjaként.

Traian Băsescu pénteken nem jelent meg a tárgyalóteremben, Valeriu Stoica volt igazságügyi miniszter képviselte.

Fotó: Agerpres

A bírák befogadták a Politikai Tényfeltáró Csoport elnöke, Mugur Ciuvică beavatkozási kérelmét, amelyet arra hivatkozva nyújtott be, hogy érdekében áll félként részt venni a perben, mivel 2005-ben egy bíróság kártérítés fizetésére kötelezte, miután "a Szekuritáté besúgójának" nevezte a volt elnököt.

A bírói testület végül a tárgyalás 2022. február 25-ére történő halasztása mellett döntött, hogy Ciuvică addig olvashassa el a periratokat.

A CNSAS szerint Traian Băsescu volt köztársasági elnök jelentett egyik tengerész kollégájáról a Szekuritáté egy összekötőtisztjének. A bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át az alezredesi rangú összekötőtisztnek. A volt elnök jelentései nyomán kollégája - a Szekuritáté javaslatára - nem kapott megbízatást olyan hajókon, amelyek elhagyták az ország felségvizeit.

Traian Băsescu tagadta a vádakat. Az ítélőtáblánál zajlott tárgyaláson azt mondta, nem tudott róla, hogy fedőnevet kapott volna, állítása szerint jelentéseit Traian Băsescu kapitányként írta alá. "Nem tudtam, hogy a katonai kémelhárítás a Szekuritáté. Azt gondoltam, hogy ez a védelmi minisztérium egyik szolgálata" - magyarázta. Hozzátette, a tengerészeti intézet diákjainak nem tiltották meg, hogy idegenekkel tárgyaljanak, nyaranta Mamaián gyakran találkoztak csehszlovák fiatalokkal. "Sosem fordult meg a fejünkben, hogy a cseh diákokkal való kapcsolataink nem lennének helyénvalóak. Nem bujkáltunk, mert senki sem tiltotta meg" - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?