Băsescu is beszáll a főpolgármesteri tisztségért folyó harcba

Elkezdte az aláírásgyűjtést a Népi Mozgalom Pártja (PMP) Traian Băsescu bukaresti főpolgármester-jelölésének támogatására.

A PMP elnöke, Eugen Tomac hétfőn jelentette be, hogy elkezdték az aláírások gyűjtését. Facebook-bejegyzésében Tomac felkérte a párt szimpatizánsait, hogy álljanak az alakulat mellé a „Bukarest jövendőbeli főpolgármesterét" támogató szavazatok gyűjtésében.

A 2004 és 2014 között államfői mandátumot nyert, korábban szállításügyi miniszterként is tevékenykedő Băsescu 2000 és 2004 között volt már Bukarest főpolgármestere.

A fővárosban a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a hivatalban lévő főpolgármester, Gabriela Firea lesz, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta jobbközép koalíció Nicușor Dant támogatja a szeptember 27-i helyhatósági választásokon.

A PMP elnöke kedden az Agerpresnek elmondta, bár volt egy egyeztetésük Ludovic Orban miniszterelnökkel egy esetleges közös jobboldali jelölt támogatásáról, a PNL és az USR nem hívta meg a PMP-t a közös jelöltről folytatott későbbi tárgyalásokra.

„Az utolsó pillanatig vártunk az ésszerűbb hozzáállásra, az USR vezetői számára azonban büszkeségük és politikai számításaik fontosabbak a PSD-adminisztráció félreállításánál. Ezért kénytelenek vagyunk önállóan indulni, a legjobb jelöltekkel" – nyomatékosította Tomac.

Kapcsolódók

Kimaradt?