banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tizennyolc jelölt indul a bukaresti főpolgármester-választáson

Tizennyolc főpolgármester-jelölt indulását hagyta jóvá a bukaresti választási bizottság, köztük Traian Băsescu volt államfőét és Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnökét – írta szerdán az Adevărul című lap.

A testület döntése értelmében 22 párt, politikai szövetség és független jelölt pályázhat a főváros önkormányzati tanácsának 49 képviselői helyére. A szeptember 27-i egyfordulós választáson az ország mind a 3200 településén a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármesterjelölt kerül a község- vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksoknak legalább a felét.

Bukarestben a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) által is támogatott Nicușor Dan független jelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt elnöke és a tisztséget jelenleg is betöltő Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) legnépszerűbb politikusa a két legesélyesebb jelölt. Mivel azonban nem lesz második forduló, küzdelmüket döntő módon befolyásolhatja az, hogy a főpolgármesteri tisztségre esélytelen versenytársaik hány szavazatot visznek el.

Băsescu indulása a magát a „jobboldal közös jelöltjének" tartó Dan esélyeit rontja. A volt államfő nem is titkolja, hogy az USR-t akarja „megleckéztetni", amiért az általa alapított, az ötszázalékos választási küszöb átlépéséért küzdő Népi Mozgalom Pártot (PMP) kihagyták a Dan körül kialakított jobboldali (PNL–USR) választási összefogásból.

Tăriceanu feltehetően inkább attól a PSD-től vehet el szavazatokat, amellyel az általa alapított Liberális és Demokraták Szövetsége (ALDE) három éven keresztül közösen kormányzott. Ő azonban nem másokat akar megleckéztetni, indulása inkább azt jelzi, hogy ő maga megtanulta azt a leckét, amelyet a tavalyi európai parlamenti választáson kapott, vagyis azt, hogy pártjának csak akkor lehet esélye a választási küszöb átlépésére, ha a választási csatában pártelnökként ő maga áll a hadba küldött csapatai élére. Băsescuval ellentétben az akkor még szenátusi elnök Tăriceanu tavaly nem jelöltette magát európai parlamenti (EP-) képviselőnek: a politikai elemzők ennek tulajdonítják, hogy a PMP bejutott az EP-be, az ALDE viszont nem.

A valóban esélyes jelöltek és a politika közismert, de második vonalba szorult szereplői mellett tíz parlamenten kívüli párt politikusként nem jegyzett képviselője és több, ismertségét ez úton növelni próbáló független jelölt – köztük két színész, egy tornatanár, egy légiirányító és egy hegyi idegenvezető – is megpályázta a bukaresti főpolgármesteri tisztséget.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?