Tăriceanu szerint alkotmányellenes és megalázó az időseknek fenntartott választási idősáv

Alkotmányellenesnek és megalázónak nevezte Călin Popescu Tăriceanu bukaresti főpolgármester-jelölt a kormány azon kezdeményezését, hogy kijelöljenek egy idősávot, amelyben az idősek leadhatják szavazatukat a szeptember 27-i helyhatósági választásokon.

„Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök lépésről lépésre hajtja végre a választási csalási tervet. Tegnap a kormány elküldött a parlamentnek egy elképzelést, miszerint idősávot jelölnek ki, amelyben az idős személyek leadhatják szavazatukat a helyhatósági választásokon. Nagyjából úgy, mint a sürgősségi állapot idején: rohanvást, két órában. Nem kétséges, hogy az intézkedés teljesen alkotmányellenes, de ami még rosszabb, abszolút megalázó” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Pas cu pas Iohannis și Orban pun în aplicare planul de fraudare al alegerilor. Ieri, Guvernul a transmis Parlamentului...

Közzétette: Calin Popescu Tariceanu – 2020. augusztus 12., szerda

 

Tăriceanu szerint a nemzeti liberális párti (PNL) kormány és az azt támogató elnök „ezt a megoldást találta, hogy semlegesítse a nyugdíjasok elégedetlenségét, amiért nem növelték meg a törvényben előírtak szerint a nyugdíjakat”. Az ellenzéki pártvezető szerint „mivel ötmillió szavazat számít, kitalálták ezt a trükköt, amelyet megfejeltek még azzal, hogy lázat mérnek a szavazóhelyiség bejáratánál".

Ludovic Orban szerdán a parlamentben ismertette a választások alkalmával foganatosított óvintézkedések tervezetét.

Kapcsolódók

Kimaradt?