FRISSÍTVE - A bíróság megerősítette: Traian Băsescu volt államfő együttműködött a Szekuritátéval

FRISSÍTVE: A bukaresti ítélőtábla megerősítette, hogy Traian Băsescu volt államelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Szekuritátéval.

Az ítélőtábla pénteken hirdette ki az elsőfokú ítéletet. Ez megtámadható a legfelsőbb bíróságon, amely a jogerős ítélet kihirdetésében illetékes. Az ítélőtábla azt követően hozott ítéletet, hogy a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) májusban megállapította, hogy Băsescu a Securitate besúgója volt.

Az eljárások szerint a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését. A politikusról a CNSAS újonnan feltárt dokumentumok alapján megállapította, hogy a Szekuritáté már diák korában, 1972-ben beszervezte, amikor elkezdte tanulmányait a haditengerészeti egyetemen.

Băsescu tagadja a vádakat

Meg fogja támadni a legfelsőbb bíróságon a bukaresti ítélőtábla azon döntését, amelynek értelmében együttműködött a volt Szekuritátéval, jelentette be pénteken Traian Băsescu. „Nem hiszem, hogy az, amit én tettem, a Szekuritátéval való együttműködésnek nevezhető, főként, mert a tengerészeti intézet dokumentumairól van szó, és a velünk foglalkozó intézet a katonai kémelhárítás volt, amelyről, bevallom, 21 évesen fogalmam sem volt, hogy a Szekuritáté része" - jelentette ki.

Közölte, bizonyos keserűséggel veszi ezt tudomásul, miután elítélte a kommunizmust, megnyitotta a Szekuritáté irattárát és átadta azt a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsnak (CNSAS). "Most pedig egy ilyen döntést hozzanak ellenem...Megpróbálok a végsőkig elmenni, felhasználva minden alkotmányos jogomat a helyzet tisztázása érdekében” - nyilatkozta Băsescu a Digi24 hírcsatornán.

Arra a kérdésre, hogy megérdeklődte-e, hogy létezik-e a nevére szóló irat az archívumban, Băsescu így válaszolt: „Nem, nem érdeklődtem meg, mert nem aggódtam. Tudtam, hogy nem volt illegális kapcsolatom a Szekuritátéval”.

Romániában minden köztisztségre pályázó személyt választások előtt átvizsgál a CNSAS, Băsescuval is megtette ezt már többször, de akkor még nem álltak rendelkezésére a szóban forgó dokumentumok. A belföldi hírszerzést számos vád érte az elmúlt harminc évben amiatt, hogy visszatartotta vagy éppen megsemmisítette egyes politikusokról a besúgói aktájukat, hogy ne derüljön ki, együttműködtek a Szekuritátéval. A belföldi hírszerzés még most sem zárta le a rendelkezésére álló egykori Szekuritáté-iratok átadását a CNSAS-nak, legutóbb a héten adott át egy jelentős mennyiséget, és közölték, hogy ez a következő hónapokban is folytatódni fog.

Az ügy legutolsó tárgyalásán, szeptember 5-én, Băsescu tagadta, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval. A politikus azt állította, nem tudott arról, hogy fedőnevet kapott volna, és hangsúlyozta, hogy jelentéseit Traian Băsescu kapitányként írta alá. "Nem tudtam róla, hogy a katonai kémelhárítás a Szekuritáté. Azt gondoltam, hogy ez a védelmi minisztérium egyik szolgálata"- védekezett a volt államfő.

Emlékeztetett, hogy a tengerészeti intézet diákjainak nem tiltották meg, hogy idegenekkel találkozzanak, így Mamaián gyakran érintkeztek csehszlovák fiatalokkal, illetve idegen kikötőkben is találkoztak külföldiekkel.

"A törvény arra kötelezett, hogy válaszoljak nekik (...) Ami a szankciókat illeti: egy katonai iskolából bármikor kizárhatnak" - mondta Băsescu, és megemlítette, hogy két jelentést adott Tudor kémelhárító ezredesnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?