Family Start: megduplázták a keretösszeget és bővült az elszámolható költségtétel

A Family Start programban megduplázódott a keretösszeg, ezáltal akár 150 ezer lejt is igényelhetnek a családok, a Student Invest programban igényelhető maximális összeg 75 ezer lej, az eddigi 50 ezer lej helyett – adta hírül szerdai közleményében az RMDSZ.

A tájékoztatás alapján az családok és a fiatalok támogatását célzó hitelprogramokban az elszámolható költségtételek sora is kibővült.

Csép Éva-Andrea, a törvénymódosítás egyik kidolgozója rámutatott arra, hogy a keretösszeg megduplázása mellett a lakásfelújítással és korszerűsítéssel járó költségek is elszámolhatóak a hitelből. „Továbbá, a bútorvásárlási költségek, a háztartási gépek és elektronikus berendezések maximum 10-10 ezer lej értékben is elszámolhatóak. A gyerekek továbbképzésével járó költségeiket is elszámolhatják a szülők, a rendelkezések értelmében a bölcsődei, óvodai költségek, az „afterschool” programokon való részvétel, valamint iskolán kívüli tevékenységek költségei is elszámolhatóak. Még újdonság a segédeszközök, felszerelések, vagy akár hangszerek vásárlási lehetősége” – idézte a képviselőt a közlemény. Csép kifejtette: pontosították a törvényben azt a kitételt is, amely alapján elégséges, ha a család egyik tagja teljesíti a korhatárral kapcsolatos kritériumokat a hitel igényléséhez.

Fotó: RMDSZ

Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője rámutatott arra, hogy bár napjainkban a hitelkamatok nagymértékben növekedtek, a törvénnyel sikerült a kedvező feltételeket tovább bővíteni- „Azon túl, hogy megdupláztuk az igényelhető hitel összegét, kiterjesztettük az elszámolható költségek skáláját. Lehetőséget teremtünk ugyanakkor arra, hogy a 75 százalékosan kamattámogatott hitelt felhasználhassuk meglévő lakásvásárlási hitelek előtörlesztésére” – mondta.

A Family Start program fontosabb módosításai között szerepel tehát, hogy a család legalább egyik tagja 18 és 45 év közötti kell legyen, és az egy főre eső jövedelem családon belül nettó 6.000 lej, egyszülős családok esetén pedig maximum 7.500 lej kell legyen. A hitel értékének megemelése mellett, bővült az elszámolható költségek sora, így az többek között akár új vagy használt gépkocsi vásárlására is fordítható – amennyiben a jármű 5 évnél –, de orvosi kezelésre is fordítható.

A Student Invest programban tett fontosabb módosítások között a közleményből kiderül, hogy az igénylők életkora 18 és 40 év közötti lehet, az eddigi 31 év helyett; az igényelhető hitel összege 50 ezer lejről 75 ezer lejre növekedett; azok a diákok, akik szülők is, a gyerekeik bölcsődei, óvodai, „afterschool” programokon való részvételeit, valamint iskolán kívüli tevékenységeinek költségeit is fedezhetik az összegből; új vagy használt gépkocsi vásárolható, amely nem régebbi mint 5 év; hangszerek és audio-video eszközök vásárolhatók, amelyek a tanuló zenei készségfejlesztéséhez járulnak hozzá; a szakorvos által előírt vizsgálatok és kezelések is fedezhetőek az egészségügyi problémákkal rendelkező diákok számára. Ezentúl a külföldön végzett kezelések és orvosi vizsgálatok is elszámolhatóak lesznek a programban.

A törvény hatályba lépését követő 30 napon belül az illetékes minisztériumnak aktualizálnia kell a programra vonatkozó módszertant.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?