Fakitermelők tönkretették a kovásznai ipartörténeti kisvasutat

Fakitermelés közben súlyosan megrongálták a kovásznai Tündérvölgyben lévő, 132 éves, ipartörténeti keskeny nyomtávú vasútvonalát. A fürdőváros polgármesteri hivatala büntetőfeljelentést tett, számolt be Gyerő József polgármester.

Gyerő József az Agerpres hírügynökségnek elmondta: az Electrica villanyvállalat és az erdészet bízott meg egy fakitermelő céget, hogy Kovászna és Kommandó között megtisztítsa a fáktól, bokroktól a villanyvezetékek védelmi övezetét. Fotók: Fábián Miklós Facebook oldalaA polgármester szerint a nem helybéli cég nem ismerte az ipartörténeti keskeny nyomtávú vasút jelentőségét és a kivágott fával megrongálták a töltést, a síneket és a talpfákat. A polgármester szerint a büntetőfeljelentés követően a vállalkozó elismerte javítási kötelezettségét és elnézést kért.Mint ismert a kovásznai siklót és keskeny nyomtávú vasutat 1888-ban építették és közel száz évig működött folyamatosan. Ez kötötte össze Kovásznát a Háromszéki-havasok egyik fakitermelő telepével, Kommandóval. A sikló a világon ma már rendkívül ritka gépezet.

Az ipartörténeti létesítményt 2020-ban vásárolta meg közösen a háromszéki önkormányzat és Kovászna város, hogy amint pályázati forrást találnak azt felújítják és turisztikai céllal hasznosítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?