Évente kb. 6500 lakástűz van Romániában

Az illetékesek szerint a negatív csúcsot 2021 jelentette, amikor közel 7 ezer lakásban csaptak fel a lángok.

Az elmúlt tíz évben átlagban mintegy 6500 lakástűz volt évente Romániában; ezek 5905 sebesült áldozatot követeltek, akik közül 2025-en életüket vesztették - közölte egy pénteki sajtótájékoztatón az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) vezetőhelyettese.Fotó: Pixabay

A katasztrófavédelem, valamint az E.ON és a Delgaz Grid szolgáltatók között létrejött partnerség 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gabriel Duduc elmondta, a legtöbb tűzeset télen történik, és az esetek többségében idős személy vagy gyermek az áldozat.

Az elmúlt tíz évben a lakástüzek 31 százalékát a meghibásodott vagy ki nem takarított kémények okozták, a hibás vagy házilag összetákolt elektromos berendezések a tűzvészek 23 százalékát, a meghibásodott, összetákolt vagy felügyelet nélkül hagyott fűtőberendezések pedig a lakástüzek 12 százalékát idézték elő. A gázszivárgások 800 tűzesetet okoztak az országban az elmúlt 10 évben, ezek 210 sérültet és 40 halálos áldozatot követeltek.

Az IGSU vezetőhelyettese rámutatott, 2012 januárjától 2021 decemberéig összesen 65.033 lakástüzet jegyeztek Romániában. A legtöbb ilyen incidens - közel 7000 - 2021-ben történt. Az IGSU, az E.ON és a Delgaz Grid a Lángok gyerekeket ölnek elnevezésű tájékoztató kampányának 2012-es elindítása óta jelentősen csökkent a tűzesetek száma - jegyezte meg a szakember.

Az IGSU megbízásából készült IRES-felmérés szerint minden negyedik lakos elismeri, hogy tíz éven aluli gyermekét időnként felügyelet nélkül hagyja otthon. A megkérdezettek 64 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy a gyermekek állandó felügyelete a legfontosabb otthoni biztonságuk garantálása érdekében. Ennek ellenére 2012 januárja és 2021 decembere között összesen 106 gyermek vesztette életét lakástűzben. A legtöbb gyermekáldozatot 2013-ban követeltek a lakástüzek, aztán csökkenő tendencia volt megfigyelhető e tekintetben, 2021-ben öt gyermek halt meg ily módon.

Bár a gyermekáldozatok száma csökken, a gyermekek továbbra is a legveszélyeztetettebbek. A legtöbb esetben nem tudják felmérni a veszélyt, és nincs elég erejük ahhoz, hogy kimeneküljenek. A lakástűzben meghalt gyermekek 63 százaléka vidéken, 37 százalékuk városon élt - ismertette az adatokat Gabriel Duduc.

Kapcsolódók

Kimaradt?