Öt nap küzdelem után megfékezték a tüzet a kubai üzemanyagraktárban

Öt nap után, helyi idő szerint szerdán sikerült megfékezni a tüzet a kubai üzemanyagraktárban – közölték a hatóságok.

Daniel Chávez tűzoltóparancsnok elmondta: még napokba telhet eloltani a lángokat, de továbbterjedésüket már sikerült megakadályozni. A következő lépés a terület lehűtése lesz – fűzte hozzá.

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás következtében gyulladt ki az üzemanyagraktár. A nyolctartályos létesítményben négy tartály kapott lángra. A füstöt a fővárosból, Havannából is látni lehetett. Az oltásban egy tűzoltó meghalt, 128-an megsérültek és tizenhatan eltűntek, húsz embert pedig még mindig kórházban ápolnak.Egy tűzoltó meghalt, 128-an megsérültek és 16-an eltűntek | Fotó: Agerpres/EPA

A lángra kapott tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyet mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltásban Mexikó és Venezuela is segítséget nyújtott. A tűz jelentős gazdasági károkat okoz az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják.

A kubai állami televízió beszámolt a kibontakozó eseményekről, szombat óta élőben közvetíti a katasztrófát, és Miguel Diaz-Canel elnök is járt a helyszínen. Matanzas kikötője felfüggesztette működését, a hatóságok átterelték a hajóforgalmat más kikötők felé. A tartományi vezetés szerint mintegy 4900 embert elővigyázatosságból kitelepítettek a környékről. Hétfőn délben a hatóságok bejelentették, hogy leállították az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb, mint egy mérföldre található a tűztől, mert a környéken alacsony volt a víznyomás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?