A kubai olajraktárban kitört tűzvészben 16 tűzoltó halt meg

Két tűzoltó meghalt a tűzben, 14 másik eltűnt. Később kiderült, hogy az eltűnt személyek a tűz helyszínén vesztették életüket.

A füstöt Havannából is látni lehetett | Fotó: Agerpres/EPAA nyugat-kubai olajraktárban egy hétig tartó tűzvészben 16 tűzoltó vesztette életét, közülük 14-et még nem sikerült azonosítani – jelentette be egy helyi igazságügyi orvosszakértő szerdán. Két tűzoltó meghalt a tűzben, 14 másik eltűnt. Jorge Gonzalez Perez, a Kubai Törvényszéki Orvosi Társaság elnöke megerősítette, hogy az eltűnt személyek a tűz helyszínén vesztették életüket.

„Tekintettel arra, hogy a megtalált maradványok hosszú ideig magas hőmérsékletnek voltak kitéve, abból nem lehet DNS-t kinyerni” – tette hozzá. Temetésük pénteken lesz – közölte a kubai elnökség, és kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A villámcsapás okozta tűz augusztus 5-én tört ki a Havannától 100 kilométerre keletre fekvő Matanzas olajraktárban, ami a legnagyobb ilyen létesítmény Kubában. A területen lévő nyolc tartályból négy, legfeljebb 52 millió liter nyersolajat vagy fűtőolajat tartalmazó, teljesen tönkre ment.

A keletkezett füstöt a fővárosból, Havannából is látni lehetett. A környékről több mint ötezer lakost kellett kimenekíteni. A lángra kapott tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyeket mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltásban Mexikó és Venezuela is segítséget nyújtott. A tűz jelentős gazdasági károkat okozott az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?