Erdélyben egyelőre nem szabadulunk a viharos időjárástól

Újabb első- és másodfokú, viharra, illetve kánikulára vonatkozó riasztásokat adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint augusztus 2-án elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben Konstanca, Tulcea, Iaşi, Bákó, Vaslui, Mehedinţi, Gorj és Vâlcea megyében. Fokozottan kellemetlen hőérzettel társuló kánikula várható, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket. A csúcshőmérséklet 34-37 Celsius-fok körül alakul, éjszaka pedig több helyen nem hűl le 20 fok alá a levegő.

Szintén fokozottan kellemetlen hőérzettel társuló kánikulára vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás érvényes a nap folyamán az ország 15 megyéjében és Bukarestben. A hőmérsékleti maximumok 37 és 40 Celsius-fok körül alakulnak, Muntenia déli részén pedig a 41 fokot is elérik.

A meteorológusok szerint ugyanakkor délelőtt 10 és este 10 óra között hangsúlyos légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás van érvényben Erdélyben, Muntenia és Dobrudzsa északi felében és helyenként a hegyvidéken. Viharokra, jégesőre kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Moldvában narancssárga jelzésű, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás van érvényben hétfőn 22 óráig: heves, 80-90 kilométer/órás sebességű széllökésekre, szélviharokra, gyakori villámlásokra, jégesőre lehet számítani. Helyenként felhőszakadások lesznek, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként. Az ANM szerint elszigetelten az ország többi régiójában is előfordulhatnak hasonló jelenségek.

Az ország déli és délkeleti felében fekvő 10 megyében és a fővárosban emellett hőségriasztás lesz érvényben 3-án, 4-én és 5-én , a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket. A hőmérsékleti maximumok 33 és 36 Celsius-fok körül alakulnak, az éjszakai levegő pedig a terület túlnyomó részében nem hűl le 20 fok alá.

(Címlapfotó forrása: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?