Épülhet az ország legnagyobb medve-rehabilitációs központja

Kiadta Brassó város önkormányzata az engedélyt Románia legnagyobb medve-rehabilitációs központjának építésére.

A 60 hektáros létesítményt a Tömös-völgyében valósítja meg európai uniós alapokból a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a Kronstadt Erdészeti Hivatallal, a Romsilva erdészeti hivatallal és a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézettel partnerségben. A beruházás értéke 1,9 millió euró.

Fotó: AMP Libearty- Bear Sanctuary/Facebook

A tervek szerint a központ 60 medve befogadására lesz alkalmas, olyan bocsokat, bocsos anyamedvéket, vagy éppen kifejlett egyedeket fogadnak be, melyeket megsérültek, problémát okoznak a lakott területen, és deviáns viselkedésük miatt nem lehet áttelepíteni. Korábban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter azt mondta, a központ kialakítására szánt 60 hektáros terület nem nagy, de az ott foganatosított intézkedések révén minimálisra csökkenthető a lakott területeken garázdálkodó medvék száma, ugyanis akár a településeken még mindig gyakran megforduló medvéket is áthelyezhetik ebbe a rezervátumba, a kapacitása akkor ezt már lehetővé fogja tenni. Amennyiben a nagyvad állapota egy idő után ezt megengedi, akkor megjelölik és visszaengedik a vadonba.

A menhely létesítése a hazai medvepopulációt érintő országos vadgazdálkodási terv része.

A romániai barnamedve-populáció megőrzésére irányuló országos terv megvalósítását célzó, 2021 júliusa és 2023 decembere között kivitelezett projekt keretében elvégzik a medvepopuláció genetikai megfigyelését és számbeli felmérését, a háziállatok, a veteményes kertek és más javak védelmére villanypásztorokat biztosítanak, ugyanakkor tájékoztatják és érzékenyítik a lakosságot a fenntartható vadgazdálkodással kapcsolatban, különös hangsúlyt fektetve a medvékre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?