Tánczos Barna: tudományos alapokra helyezik a medveállomány kezelését

Lezárult az Életet a medvéknek elnevezésű projekt, amely az új vadgazdálkodási stratégia alapját jelentheti.

„Az ember és a medve közötti konfliktus elemzésének eredményeit összefoglaló végső jelentés képezi a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által 2022-ben előírt megelőzési kvóták elosztásának alapját. A projekt keretében végzett tevékenységek konkrét eredményeit a minisztérium egy olyan vadgazdálkodási stratégiában ülteti gyakorlatba, amely egyensúlyt teremt a fajok megőrzése és az ország társadalmi-gazdasági sajátosságai között” – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, az Életet a medvéknek – A romániai barnamedve-állomány megőrzése című projekt zárásaként szervezett brassói sajtótájékoztatón.

A tárcavezető rámutatott: „A háztartási hulladék kezelési rendszerének fejlesztése folytatódik az ember és a medve közötti konfliktusok sújtotta területeken, és örvendetes, hogy számos polgármester megértette a medvék okozta problémák összetettségét és medvebiztos hulladékgyűjtési rendszereket telepítettek.”Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter | Fotó: rmdsz.ro

A projekt magában foglalta a romániai medvepopuláció kezelési tervének aktualizálását a társadalmi-gazdasági fejlődés összefüggésében és a konfliktusok komplex kezelési lehetőségeit vizsgálta új módszerek alkalmazása, a korábban alkalmazott módszerek tökéletesítése és összehangolása által. A folyamat egy kiemelt fontosságú részét képezte a barnamedve-élőhelyek minőségének országos szintű elemzése is az elmúlt évtized társadalmi-gazdasági fejlődése tükrében.

Az áttelepített és megfigyelt medvék GPS-es és GSM-es monitorozásából levont általános következtetés az, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező medvék áttelepítése hosszú távon nem járható megoldás, mert ezek az egyedek visszatérnek arra a helyre, ahol elfogták őket, vagy ugyanazokat a problémákat okozzák az új élőhelyükön is. A projekt keretében a háziállatok, a veteményesek és a gyümölcsösök védelmére villanypásztorokat telepítettek, aminek hatására ott, ahol rendeltetésszerűen használták ezeket, nem okozott kárt a medve, a környező, védtelen legelőkön azonban igen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tánczos Barna ismertette a projekt hasznát: „Az ember és a medve közötti konfrontáció helyi és országos szinten végzett elemzése megmutatta a konfliktusok fajtáit, a meghatározó tényezőket, a konfliktusok gyakoriságát és helyét, továbbá azonosította azokat a területeket, ahol nagy az emberek és medvék közötti konfliktus veszélye. Ennek az elemzésnek az alapján fogjuk előkészíteni a prevenciós kvótákra vonatkozó jogszabályt és bocsátjuk majd közvitára.”Illusztráció | Fotó: Dezső László

A miniszter a projekt lezárásaként leszögezte, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium továbbra is az emberek és javaik megóvásáért és a romániai barnamedve-populáció megőrzéséért fog dolgozni.

Az Életet a medvéknek projekt 2014. október elseje és 2021. december 31. között zajlott a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Intézet vezetésével, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, a Kronstadt R. A. Helyi Erdőgazdálkodási Hivatal, a Barcarozsnyói Erdészeti Hivatal, a Bucsecs Nemzeti Park Igazgatósága és a Kárpát Alapítvány közreműködésével. Társfinanszírozó az Európai Bizottság a FILE+ Natura programon keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?