Engedély nélkül működő játszóterek miatt büntettek a fogyasztóvédők Sepsiszentgyörgyön

A fogyasztóvédők engedély nélkül működő játszóterek miatt büntették meg a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt. Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetője szerint 12 ezer lejes büntetést szabtak ki a sepsiszentgyörgyi városházára, mert ellenőrzésük során megállapították, hogy hat játszótérnek nincs működési engedélye, emellett a csúszdák alatt nincs megfelelő védőburkolat, amely enyhíti az esések okozta esetleges sérüléseket.

A fogyasztóvédelmi főfelügyelő szerint a pénzbüntetés mellett elrendelték az érintett játszóterek bezárását is. Ugyanakkor felkérték a Kovászna megyei prefektúrát, hogy rendelje el annak a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által hozott helyi határozatnak a visszavonását, amellyel a város engedélyezte a nyilvános játszóterek működését. 

Fotók: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Az önkormányzat fellebbez és korszerűsíti a játszótereket

Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: a városháza megfellebbezi a fogyasztóvédelmi büntetést. Magyarázata szerint a nézeteltérést a „törvényi összevisszaság” okozza, ugyanis a vonatkozó jogszabály valóban előírja, hogy engedélyezni kell a játszótereket, ám az nincs benne, hogy ezt milyen módon kell megtenni és melyik hatóság feladata. Tóth Birtan Csaba szerint arra következtettek, hogy ez önkormányzati feladat, ezért a sepsiszentgyörgyi tanács évekkel ezelőtt elfogadott egy erről szóló határozatot, amely tartalmazza a játszóterek biztonsági és működési szabályzatát.

Az alpolgármester szerint a fogyasztóvédők ellenőrzése nem volt időszerű, hiszen éppen akkor vizsgálódtak, amikor leesett a hó. A lakónegyedi játszóterek csúszdáihoz ugyanis homokágyat szoktak tenni, amely enyhíti a gyerekek érkezését, ugyanakkor tervezik, hogy tavasszal gumiszőnyegeket helyeznek a csúszdák alá. Érdeklődésünkre Tóth Birtan Csaba leszögezte: nem zárják be a fogyasztóvédők által kifogásolt nyilvános játszótereket, ugyanis megfellebbezik a büntető jegyzőkönyvet.

Tóth Birtan Csaba emlékeztetett, hogy az önkormányzat idén 13 millió lejes beruházásból Sepsiszentgyörgy több mint negyven játszóteréből hatot korszerűsít az európai szabványoknak megfelelően, ugyanakkor olyan innovatív elemeket is felszerelnek, amelyek a kis- és nagyobb gyerekek, mozgáskorlátozottak, de a felnőttek igényeinek is megfelelnek. Első lépésként a városközpontban az Erzsébet-parkban lévő játszóteret bővítik és korszerűsítik, illetve minden lakónegyedben egy reprezentatív játszóteret modernizálnak.

A leglátványosabb játszóteret az Erzsébet-parkba telepítik, kihasználva annak teraszos kialakítását. Az 1,2 millió lej értékű játszótéren lesz két csőcsúszda, egy széles csúszda, egy végtelenített csúszda és egy kisgyerekcsúszda, de építenek trambulint, több mászókát, árnyékolt homokozókat és mozgáskorlátozottak által is használható elemeket. Olyan védőburkolatot helyeznek el, ami enyhíti az esetleges esések okozta sérüléseket, de zöldterületeket és ösvényeket is kialakítanak, és utcai bútorzatot helyeznek el – tájékoztatott az elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg