Elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen is

Elkezdődik a szelektív hulladék rendszeres gyűjtése a marosvásárhelyi magánházaknál, ez a megyeszékhely első szervezett hulladékgyűjtése – áll a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által kiadott közleményben.

Első lépésben a magánházaknak lesz lehetőségük szétválasztva gyűjteni a hulladékot, ez csaknem hétezer marosvásárhelyi háztartást jelent. Ahhoz, hogy a szelektív hulladékgyűjtés sikeres legyen, szükség van a lakosság és az önkormányzat szoros együttműködésére. A szelektív hulladékgyűjtés hosszútávon a szolgáltatás árának mérséklését eredményezheti, tonnánként akár 175 lejjel csökkenhetnek a költségek –áll a dokumentumban.

Az újrahasznosítható hulladék négy típusát gyűjtik, különböző színű zsákokba: a műanyagot, fémet sárgába; a papírt és kartont kékbe; az üveget zöldbe; a biológiailag lebomló hulladékot pedig tetszőleges színű zsákba.

A zsákokat a Sylevy Salubriserv szolgáltató biztosítja, már az év első napjaiban elkezdték kiosztani azokat, és január 17-ig valamennyi magánház-tulajdonoshoz eljutnak. Első alkalommal mindegyik zsákból egy-egy darabot vehetnek át a lakók, és minden begyűjtés alkalmával újakat kapnak. A megbízott cég hetente gyűjti össze a magánházak elől a teli zsákokat, hétfőtől szombatig 7 és 15 óra között, előre meghatározott, utcákra lebontott ütemterv szerint.Illusztráció | Fotó: Hans/Pixabay

A szelektív gyűjtés nem befolyásolja a már megszokott szemétszállítási rendet. A háztartási szemetet a jól ismert időbeosztás szerint szállítja el a szolgáltató. A megtelt zsákokat négy különböző jármű gyűjti össze, amelyek nem feltétlenül egyszerre érkeznek a lakásokhoz, de betartják az előre meghatározott ütemtervet. A szelektíven gyűjtött hulladék kezelése a megbízott vállalat feladata, amely a szétválasztva gyűjtött szemetet engedélyezett állomásra szállítja feldolgozás végett.

Miután elindult a szelektív hulladékgyűjtés a magánházaknál, 2022 első negyedévével kezdődően a projektet lépésről lépésre kiterjesztik a tömbházakra is. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala már meghirdetett egy versenytárgyalást az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására. Az önkormányzat ugyanakkor 216 szelektív hulladékgyűjtő konténert vásárol. Év végéig valamennyi marosvásárhelyi lakosnak meg lesz a lehetősége szelektíven gyűjteni a hulladékot – hangsúlyozták a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?