Marosvásárhelyen tavaly a születések száma enyhén meghaladta a halálozásokét

A hivatalos adatok szerint 2020-hoz képest a születések, a halálozások, illetve a házasságkötések száma is emelkedett a városban. Az anyakönyvi hivatal által közzétett adatok szerint 2021-ben a legtöbb gyermek márciusban (377), júliusban (385) és szeptemberben (432) született.

„Az éves összesítés szerint a megyeszékhelyen összesen 2177 fiú és 1927 lány látta meg a napvilágot. A Marosvásárhelyen anyakönyvezett 4104 kisbaba jelentős növekedést jelent ez előző évhez viszonyítva, szám szerint 319-cel több gyermek születését jegyezték az anyakönyvi hivatalnál” – tájékoztatta a Maszolt Rigmányi Eszter, Marosvásárhely polgármesterének kommunikációs tanácsadója.

A leggyakoribb név 2021-ben az Andrei, Bence, Matei, Filip, Dávid, Zalán, illetve Zsófia, Maria, Balázs, Sofia, Réka, Nóra és Irina volt az újszülöttek körében.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Tavaly ugyanakkor összesen 4009 személy hunyt el, ez 396-tal több, mint egy évvel korábban. 2021-ben megemelkedett a polgári esküvők száma is: 911 pár kötött házasságot, ami 257-tel több, mint 2020-ban volt.  A statisztikai adatok szerint Maros megye népessége is követi az országos trendet, azaz a megye és ezen belül Marosvásárhely lakossága folyamatosan elöregedik. A negatív trendet a megyéből elvándorlók száma is rontja.

Az Erdélystat által közölt adatok szerint Marosvásárhely lakossága 1992 óta több mint 31 ezerrel csökkent. A statisztikai hivatal szerint a megye népességének csökkenése és az elöregedés elkerülhetetlenül a gazdasági növekedés lassulásához vezet megyeszerte. Az intézmény illetékesei szerint több intézkedésre lenne szükség, többek között a születésszám növelésére, a munkaadók és munkavállalók számának javítására, valamint az egészségügyi ellátás további fejlesztésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?