Anna és Hunor volt a legnépszerűbb név tavaly Kézdivásárhelyen

Az elmúlt évekhez képest jelentős változások észlelhetőek a kézdivásárhelyi anyakönyvi adatokban, a legfontosabb befolyásoló tényezőként természetesen a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetet említhetjük.

A 2020-ra vonatkozó éves anyakönyvi adatok szerint a céhes városban 610 újszülöttet, 59 házasságkötést és 335 halálesetet jegyeztek – közölte portálunkkal Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala anyakönyvi osztálya.

Az udvarterek városban bejelentett újszülöttek száma megnőtt az elmúlt évekhez képest, ennek azonban egyedi oka van: mivel tavaly tavasszal a Sepsiszentgyörgyön jegyzett koronavírusos esetek viszonylag hamar emelkedtek, ráadásul a vírus a megyei sürgősségi kórházban elsőként éppen a szülészet-nőgyógyászati osztályon ütötte fel a fejét, a megyeszékhelyen szülni készülő kismamákat a kézdivásárhelyi városi kórház fogadta.

A tavalyi 610 újszülötthöz viszonyítva 2019-ben Kézdivásárhelyen mindössze 409 gyermek született, míg 2018-ban 464 újszülöttet jegyeztek be. Ez is azt mutatja, hogy a sepsiszentgyörgyiek átutalása miatt mintegy 200-zal több kisbaba született Kézdivásárhelyen.

Tavaly 335 személy hunyt el a céhes városban, ezzel szemben 2019-ben a halálesetek száma 252 volt, ami 2018-as adatokhoz viszonyítva alacsony volt, akkor 291 halálesetet jegyeztek.

A koronavírus okozta megszorítások egyébként a házasságkötési adatokból látszanak a leginkább, míg 2019-ben 93 házasságkötés történt Kézdivásárhelyen, addig tavaly mindössze 59. Ennek oka, hogy sok házasulandó pár döntött úgy, hogy inkább elhalasztják az esküvőjüket akkorra, amikor már nagyobb részvétellel is lehet mulatságokat szervezni.

Tavalyi az újszülött kisfiúk körében a Hunor, az Ádám, az Örs, a Zalán, a Dávid, a Gergő, a Botond volt a legnépszerűbb név.

Erdély más városaihoz hasonlóan Kézdivásárhelyen is az Anna volt a legtöbbször adott lánynév, ezt követi a Fanni, a Sára és a Zsófia, míg a ritka nevek sorában a Hedvig, Herold, Méda és Léna sorakoztak.

(Címlapkép: Pixabay)

Kimaradt?