„Elkéstek” a Békás-szoros ügyében

„Valószínűleg 2004 előtt kellett volna fellépjen a megyei tanács” – ismerte el Hargita Megye Tanácsa azt követően, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős döntésben utasította el fellebbezésüket a Békás-szoros ügyében.

Ahogyan arról beszámoltunk, Adrian Niță, Neamț megye prefektusa jelentette be kedden, hogy többszöri bírósági eljárások után ismét megerősítették, hogy a Békás-szoros közigazgatásilag hozzájuk tartozik, nem pedig a székelyföldi megyéhez. Már korábban is azt mondta, hogy nem érti, hogy miért kellett újból perre vinni az ügyet, hiszen korábban már született jogerős ítélet ennek kapcsán.

Szerdai közleményében a Hargita megyei tanács azt írta, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság részben jóváhagyta a fellebbezésüket, de helybenhagyta az alapfokú ítélet azon részét, amellyel az elsőfokú bírósági ítélet elévülése miatt utasították el a keresetüket. Mivel az elévülés azt jelenti, hogy bíróság vagy más hatóság előtt már érvényesíteni nem lehet, valószínűleg 2004 előtt kellett volna fellépjen a megyei tanács – ismerték el közleményükben.

„Hargita Megye Tanácsa az egész pereskedésbe utólag szállt be, hogy megpróbáljuk helyrehozni azt, amit más elrontott. A törvényre hivatkozva kértük Gyergyószentmiklóssal közösen az 1998-ban készült, Gyergyószentmiklós képviselője által sajnos aláírt jegyzőkönyv érvénytelenítését. Habár nem a megyei önkormányzat feladata, de megpróbáltuk helyrehozni, amit korábban elrontottak, még akkor is, ha szándékosan megtévesztették Gyergyószenymiklós vezetőségét. Egyelőre várjuk az ítélőtábla indoklását, és utána döntünk a további lépésekről. Természetesen, ha csak lehetőség lesz rá, nem adjuk fel!” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Emlékezetes, hogy a megyehatár kapcsán a székelyföldiek 2019-ben alapfokon pert nyertek, és Gyergyószentmiklóshoz csatolták a nagy idegenforgalmi vonzerővel bíró területet, de Neamț megye sikeresen fellebbezett a ploiești-i táblabíróságnál, amely visszaállította a moldvaiak számára előnyös megyehatárt. Hargita Megye Tanácsa 2022-ben újabb bírósági eljárást indított az ügyben a Hargita Megyei Törvényszéken, arra hivatkozva, hogy az említett jegyzőkönyvben megállapított határ nem azonos a romániai közigazgatási határokról szóló 1968-as törvényben szereplővel. A székelyföldi érvelés szerint mivel ez megyehatár is, a határt kijelölő bizottságban az érintett megyei önkormányzatok képviselőinek is helyet kellett volna kapniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?