Jogerős: elveszítette Hargita megye a Békás-szorost

A marosvásárhelyi táblabíróság elutasította Hargita Megye Tanácsának fellebbezését, így továbbra is Neamț megye közigazgatási területéhez tartozik a Békás-szoros. A döntést Adrian Niță, Neamț megye prefektusa jelentette be a Facebook-oldalán.

„A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ítéletet hozott! A Hargita és Neamț megyék közötti közigazgatási határ egyszer és mindenkorra rendeződött. Heves viták és többszöri bírósági eljárás közepette újra megerősítették a közigazgatási határt a Gyergyószentmiklós - Gyergyótölgyes - Békás szakaszon! Annak ellenére, hogy a ploieşti fellebbviteli bíróság korábban már döntött ebben a kérdésben, Hargita Megye Tanácsa újra próbálkozott. A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság döntése azonban nem hagy teret az értelmezésnek. A Békás-szoros vitathatatlan szépségeivel
 Neamț megyéhez tartozik!” - örvendezik a moldvai megye prefektusa.

Adrian Niță már korábban azt mondta, eleinte sem értette, hogy miért kellett ismét bíróságra vinni az ügyet, hiszen korábban már jogerős ítélet született a Békás-szoros kapcsán. „Amikor tavaly beidézték a Neamț megyei prefektúrát, kiderült, hogy ugyanarról a jegyzőkönyvről van szó, mely az 1417/105/2011-es ügy tárgyát képezte, és amelyben a ploiești-i táblabíróság a 454/2020-as jogerős ítéletet hozta, elutasítva a dokumentum semmissé nyilvánítására irányuló kérést” – hangoztatta a tavasszal.

Emlékezetes, hogy a megyehatár kapcsán a székelyföldiek 2019-ben alapfokon pert nyertek, és Gyergyószentmiklóshoz csatolták a nagy idegenforgalmi vonzerővel bíró területet, de Neamț megye sikeresen fellebbezett a ploiești-i táblabíróságnál, amely visszaállította a moldvaiak számára előnyös megyehatárt. Hargita Megye Tanácsa 2022-ben újabb bírósági eljárást indított az ügyben a Hargita Megyei Törvényszéken, arra hivatkozva, hogy az említett jegyzőkönyvben megállapított határ nem azonos a romániai közigazgatási határokról szóló 1968-as törvényben szereplővel. A székelyföldi érvelés szerint mivel ez megyehatár is, a határt kijelölő bizottságban az érintett megyei önkormányzatok képviselőinek is helyet kellett volna kapniuk.

Amint azt az Erdély legjei rovatunkban megírtuk, a Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található. Piatra Neamt városától 28 km-re nyugatra helyezkedik el, Hargita megye keleti részén. Tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park része. A szorost a Kis-Cohárd, Csíki-bükk, Oltár-kő, Mária-kő hegycsúcsok fogják közre, a hegymászók paradicsomként tekintenek rá. A szoros legvadabb része a Kis-Szurdok-kő és a Csíki-bükk között található, egyetlen ismert nagyobb barlangja a Hóvirág-barlang, amelynek 28 méter hosszú és 26 méter széles termét 1973-ban diákok fedezték fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?